Dania Główne,  Lunche,  Posiłki,  Wegańska

Klasyczne burgery warzywne z czarnej fasoli

Jestem świeżo po kursie robienia wegańskich burgerów. Podczas jego trwania nauczyłam się jak łączyć konkretne elementy, aby powstał wartościowy i smaczny burger. Pierwszym przepisem, który zrobiłam na podstawie informacji zdobytych podczas nauki jest ten na klasyczne burgery warzywne z czarnej fasoli.

Składniki na 4 burgery:

  • 250 gramów gotowanych i obranych buraków
  • 400 gramów czarnej fasoli ugotowanej lub z puszki
  • 1 czubata łyżeczka pasty harrisa (opcjonalnie łyżeczka posiekanej chilli)
  • 1 czubata łyżeczka masła orzechowego bez soli
  • 50-70 gramów suchych płatków jaglanych
  • sól wędzona (np. Chilli Whisky Smoked Salt)
  • 2 ząbki czosnku

Do burgerów:

  • 4 bułki hamburgerowe (ja użyłam z mąki razowej)
  • wegajonez
  • 4 ogórki kiszone
  • 1 duża cebula
  • 2 duże pomidory
  • sól wędzona z chilli (opcjonalnie)
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Buraki gotujemy w mundurkach 40 – 60 minut, aż do miękkości. Zostawiamy do ostygnięcia i obieramy.
  2. Czarną fasolę moczymy przez noc, następnego dnia gotujemy ją przez około godzinę do miękkości. Jeżeli używamy fasoli z puszki to po prostu przepłukujemy ją pod bieżącą zimną wodą.
  3. Buraki kroimy na ćwiartki lub mniejsze części i wrzucamy do malaksera lub innego robota kuchennego z nożami. Mielimy do uzyskania kostki wielkości nasion ugotowanej fasoli. Dodajemy czarną fasolę i mielimy razem z burakami do uzyskania drobnej kostki, pilnując, aby nie zmielić zbyt mocno. Strukturę burgerów możecie zobaczyć na samym dole wpisu.
  4. Do masy dorzucamy płatki jaglane, czosnek przeciśnięty przez praskę, harrisę lub chilli, masło orzechowe oraz kilka szczypt soli wędzonej. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Masę odstawiamy na godzinę lub całą noc do lodówki.
  5. Po tym czasie próbujemy masy, możemy ją doprawić solą i pieprzem do smaku. Dzielimy na 4 kotlety i pieczemy w piekarniku.
  6. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, grzanie góra dół. Na kratkę kładziemy papier do pieczenia i 4 burgery. Pieczemy z jednej strony 20 minut, po tym czasie przewracamy nasze kotleciki na drugą stronę. Pieczemy kolejne 20 minut. Burgery gotowe.

Składanie burgerów:

  1. Bułki kroimy na pół i wkładamy do piekarnika nastawionego na 180 stopni, grzanie góra dół na 4-5 minut.
  2. Pomidory myjemy i kroimy w 5 mm plastry. Ogórkom odcinamy końcówki i kroimy je wzdłuż w plastry. Cebulę obieramy i kroimy 3-5 mm plasterki tak, aby powstały krążki.
  3. Dół bułki kładziemy na talerzu, smarujemy wegajonezem, kładziemy pomidora i przyprawiamy go solą i pieprzem. Na pomidora kładziemy plastry ogórka i krążki cebuli. Następnie dodajemy naszego burgera z fasoli, na który ponownie idzie plasterek przyprawionego pomidora, ogórek i cebulę. Na wewnętrzną część kładziemy łyżkę wegajonezu.
  4. Burgery gotowe podajemy na ciepło.
Burgery przed pieczeniem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL
en_GB pl_PL