Dania Główne,  Posiłki,  Wegańska

Wegańskie spaghetti bolognese

Uwielbiam spaghetti bolognese, więc kiedy przeszłam na dietę wegetariańską zastanawiałam się jak przerobić mój ukochany klasyczny przepis na taki bez mięsa. Zapraszam Was do jego wypróbowania, jest pyszny.

Składniki na 4-6 porcji:

  • 200 gramów suchej zielonej soczewicy
  • 200 gramów obranej marchwi
  • 80-100 gramów cebuli
  • 120 gramów pora
  • 100 gramów selera naciowego
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 3 łyżki oliwy
  • 200 gramów passaty pomidorowej
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 250 gramów bulionu warzywnego
  • kilka łyżek soku z buraków (opcjonalnie)
  • 500 gramów makaronu spaghetti
  • wegański parmezan lub drożdże nieaktywne (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Soczewicę płuczemy, wkładamy do miski, zalewamy wodą i zostawiamy na 15 minut.
  2. Cebulę, seler, marchewki i pora obieramy i siekamy na bardzo drobną kostkę. Możemy do tego użyć malaksera jeśli mamy. Nie mieszamy ze sobą pokrojonych warzyw.
  3. W garnku z grubym dnem lub na dużej patelni z przykrywką rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy pokrojoną cebulę i podsmażamy chwilę na średnim ogniu cały czas mieszając. Po podsmażeniu cebulę odkładamy na bok i dosypujemy do garnka seler naciowy, podsmażamy. Z resztą warzyw postępujemy tak jak z cebulą. Jeśli wystąpi taka potrzeba dodajemy łyżkę oliwy.
  4. Warzywa w garnku układamy z boku, a na środek wrzucamy odsączoną soczewicę. Podsmażamy chwilę, dodajemy posiekany rozmaryn.
  5. Warzywa zalewamy winem i gotujemy 15-20 minut, aż połowa cieczy wyparuje. Dolewamy gorący bulion i gotujemy na wolnym ogniu 1 godzinę i 30 minut.
  6. Po tym czasie dodajemy passatę i gotujemy kolejne 30-40 minut. Pilnujemy żeby sos się zredukował, ale wciąż był płynny. Dla poprawienia koloru dodajemy 2-3 łyżki soku z buraków. Sos będzie bardziej pomarańczowo-czerwony.
  7. Makaron gotujemy jak w instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i dzielimy na porcje. Na makaron kładziemy sos. Danie posypujemy parmezanem lub jego wegańskim odpowiednikiem.

Wskazówki:

  1. Jeśli konsystencja ziaren ciecierzycy w daniu jest dla Was zbyt wyczuwalna możecie zmielić potrawę w dużym malakserze lub innym robocie z nożami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL
en_GB pl_PL