Dodatki,  Posiłki,  Przetwory,  Wegańska

Maślaki w occie

Przepis na tę konkretną zalewę octową mam zapisany w od lat. Nawet nie pamiętam, od którego członka rodziny go dostałam. Receptur na grzyby w occie w internecie jest bardzo dużo. Od paru grzybowych smakoszy usłyszałam, że ta zalewa jest bardzo delikatna. Mi bardzo smakuje, więc jak zacznie się już sezon grzybowy zachęcam Was do skorzystania z przepisu.

Składniki na zalewę:

  • ½ szklanki cukru trzcinowego
  • 1 szklanka octu 10% (jabłkowego lub jeżeli używamy to spirytusowego)
  • 3 łyżki soli
  • 4 szklanki wody

Składniki do słoików:

  • kapelusze maślaków
  • cebula pokrojona w piórka (kilka piórek na słoik)
  • 1 liść laurowy (na każdy słoik)
  • 5 ziaren pieprzu (na każdy słoik)
  • 3 ziarnka ziela angielskiego (na każdy słoik)

Sposób przygotowania:

  1. Obrać kapelusze maślaków ze skórki i przepłukać pod bieżącą wodą.
  2. Zagotować wodę w garnku.
  3. Dodać grzyby, gotować w lekko osolonej wodzie 10 minut, odcedzić i polać świeżo zagotowanym wrzątkiem.
  4. Składniki na zalewę wlać do garnka i zagotować.
  5. Do każdego słoika włożyć grzyby- nie więcej niż ​2⁄3 słoika. Dodać resztę składników i przypraw.
  6. Zalać gorącą zalewą.
  7. Zakręcić słoiki, postawić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.

Wskazówki:

  1. W teorii grzyby tak przygotowane są już gotowe i możemy je spożyć po 2-3 dniach, ja jednak zawsze czekam trochę dłużej.
  2. Jeśli nie upchamy grzybów zbyt ciasno nie powstanie nam galaretowata zalewa. Jeżeli chcemy za wszelką cenę ją uniknąć to ponoć działa metoda w które po 2 tygodniach wyciągamy grzyby ze słoika i zalewamy je nową gorącą zalewą octową. Czyli wylewamy starą zalewę i ponownie powtarzamy punkt 6 i 7. Mi osobiście nie przeszkadza trochę galaretki w grzybach, więc nigdy nie testowałam tej metody.
  3. Możemy użyć innych grzybów niż maślaki byle by nietrujące ;). Jeśli użyjemy borowików, podgrzybków, czy koźlarzy postępujemy dokładnie jak z maślakami. Natomiast jeżeli chcemy użyć opieniek musimy ich kapelusze gotować o 20 minut dłużej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL
en_GB pl_PL