
Maślaki w occie
20 kwietnia 2020
Przepis na tę konkretną zalewę octową mam zapisany w od lat. Nawet nie pamiętam, od którego członka rodziny go dostałam. Receptur na grzyby w occie w internecie jest bardzo dużo. Od paru grzybowych smakoszy usłyszałam, że ta zalewa jest bardzo delikatna. Mi bardzo smakuje, więc jak zacznie się już sezon grzybowy zachęcam Was do skorzystania z przepisu.
Składniki na zalewę:
- ½ szklanki cukru trzcinowego
- 1 szklanka octu 10% (jabłkowego lub jeżeli używamy to spirytusowego)
- 3 łyżki soli
- 4 szklanki wody
Składniki do słoików:
- kapelusze maślaków
- cebula pokrojona w piórka (kilka piórek na słoik)
- 1 liść laurowy (na każdy słoik)
- 5 ziaren pieprzu (na każdy słoik)
- 3 ziarnka ziela angielskiego (na każdy słoik)
Sposób przygotowania:
- Obrać kapelusze maślaków ze skórki i przepłukać pod bieżącą wodą.
- Zagotować wodę w garnku.
- Dodać grzyby, gotować w lekko osolonej wodzie 10 minut, odcedzić i polać świeżo zagotowanym wrzątkiem.
- Składniki na zalewę wlać do garnka i zagotować.
- Do każdego słoika włożyć grzyby- nie więcej niż 2⁄3 słoika. Dodać resztę składników i przypraw.
- Zalać gorącą zalewą.
- Zakręcić słoiki, postawić do góry dnem i pozostawić do ostygnięcia.
Wskazówki:
- W teorii grzyby tak przygotowane są już gotowe i możemy je spożyć po 2-3 dniach, ja jednak zawsze czekam trochę dłużej.
- Jeśli nie upchamy grzybów zbyt ciasno nie powstanie nam galaretowata zalewa. Jeżeli chcemy za wszelką cenę ją uniknąć to ponoć działa metoda w które po 2 tygodniach wyciągamy grzyby ze słoika i zalewamy je nową gorącą zalewą octową. Czyli wylewamy starą zalewę i ponownie powtarzamy punkt 6 i 7. Mi osobiście nie przeszkadza trochę galaretki w grzybach, więc nigdy nie testowałam tej metody.
- Możemy użyć innych grzybów niż maślaki byle by nietrujące ;). Jeśli użyjemy borowików, podgrzybków, czy koźlarzy postępujemy dokładnie jak z maślakami. Natomiast jeżeli chcemy użyć opieniek musimy ich kapelusze gotować o 20 minut dłużej.

Poprzedni
Wegańskie spaghetti bolognese

Nowszy
Frytki z piekarnika
Może Ci się spodobać

Chłodnik wegetariański
11 czerwca 2020
Wegańska pasta kanapkowa a’la Pasta z Makreli
3 sierpnia 2020