Dodatki,  Posiłki,  Przystawki,  Wegańska

Frytki z piekarnika

Przepis na frytki z piekarnika pochodzi z książki Davida Lebovitza “Moja kuchnia w Paryżu”. Gdyby nie ten przepis nie odważyłabym się ich zrobić. Dlaczego? Głównie to dlatego, że zawsze uważałam, że frytki z piekarnika to nie frytki. Po wykonaniu ich w sposób Lebovitza zmieniłam zdanie.

Składniki na 4 porcje:

  • 800 gramów ziemniaków (typu B nadający się na frytki)
  • sól morska
  • 4 łyżki oliwy
  • świeże zioła (tymianek, rozmaryn)

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieramy, miejscami pozostawiając skórkę. Kroimy je na 7-10 mm plastry, a następnie na 7-10 mm słupki. Przekładamy do miski, a następnie zalewamy bardzo zimną wodą. Ziemniaki w misce z wodą lekko solimy i mieszamy. Odstawiamy na 60 minut.
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół.
  3. Ziemniaki wyciągamy z miski i osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym.
  4. Dwie duże blachy nadające się do używania w piekarniku smarujemy małą ilością oliwy. Frytki rozkładamy na blachach tak, aby powstała jedna warstwa. Posypujemy wszystko posiekanymi ziołami i solą, a następnie skrapiamy oliwą.
  5. Pieczemy 50-60 minut, co 10 minut mieszając. W połowie czasu zmieniamy pozycję blach w piekarniku. Ta z dołu idzie do góry i odwrotnie.
  6. Po tym czasie frytki powinny być gotowe. Podawaj bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.

Wskazówki:

  1. Jeżeli po 45 minutach frytki nie będą podpieczone, możecie zmienić ustawienia piekarnika, włączając termoobieg na resztę czasu pieczenia. Wtedy trzeba ich pilnować żeby się nie przypaliły.
  2. Frytki można podawać z ketchupem lub na przykład wegajonezem.
  3. Aby usunąć nadmiar tłuszczu po pieczeniu warto przełożyć frytki na ręcznik papierowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL
en_GB pl_PL