
Frytki z piekarnika
23 kwietnia 2020
Przepis na frytki z piekarnika pochodzi z książki Davida Lebovitza “Moja kuchnia w Paryżu”. Gdyby nie ten przepis nie odważyłabym się ich zrobić. Dlaczego? Głównie to dlatego, że zawsze uważałam, że frytki z piekarnika to nie frytki. Po wykonaniu ich w sposób Lebovitza zmieniłam zdanie.
Składniki na 4 porcje:
- 800 gramów ziemniaków (typu B nadający się na frytki)
- sól morska
- 4 łyżki oliwy
- świeże zioła (tymianek, rozmaryn)
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obieramy, miejscami pozostawiając skórkę. Kroimy je na 7-10 mm plastry, a następnie na 7-10 mm słupki. Przekładamy do miski, a następnie zalewamy bardzo zimną wodą. Ziemniaki w misce z wodą lekko solimy i mieszamy. Odstawiamy na 60 minut.
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół.
- Ziemniaki wyciągamy z miski i osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym.
- Dwie duże blachy nadające się do używania w piekarniku smarujemy małą ilością oliwy. Frytki rozkładamy na blachach tak, aby powstała jedna warstwa. Posypujemy wszystko posiekanymi ziołami i solą, a następnie skrapiamy oliwą.
- Pieczemy 50-60 minut, co 10 minut mieszając. W połowie czasu zmieniamy pozycję blach w piekarniku. Ta z dołu idzie do góry i odwrotnie.
- Po tym czasie frytki powinny być gotowe. Podawaj bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.
Wskazówki:
- Jeżeli po 45 minutach frytki nie będą podpieczone, możecie zmienić ustawienia piekarnika, włączając termoobieg na resztę czasu pieczenia. Wtedy trzeba ich pilnować żeby się nie przypaliły.
- Frytki można podawać z ketchupem lub na przykład wegajonezem.
- Aby usunąć nadmiar tłuszczu po pieczeniu warto przełożyć frytki na ręcznik papierowy.

Poprzedni
Maślaki w occie
Może Ci się spodobać

Gnocchi aglio e olio
6 kwietnia 2020
Wegański „sernik” kokosowy z nasionami chia
2 maja 2020