Dodatki,  Posiłki,  Przystawki,  Wegańska

Frytki z piekarnika

Przepis na frytki z piekarnika pochodzi z książki Davida Lebovitza „Moja kuchnia w Paryżu”. Gdyby nie ten przepis nie odważyłabym się ich zrobić. Dlaczego? Głównie to dlatego, że zawsze uważałam, że frytki z piekarnika to nie frytki. Po wykonaniu ich w sposób Lebovitza zmieniłam zdanie.

Składniki na 4 porcje:

  • 800 gramów ziemniaków (typu B nadający się na frytki)
  • sól morska
  • 4 łyżki oliwy
  • świeże zioła (tymianek, rozmaryn)

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieramy, miejscami pozostawiając skórkę. Kroimy je na 7-10 mm plastry, a następnie na 7-10 mm słupki. Przekładamy do miski, a następnie zalewamy bardzo zimną wodą. Ziemniaki w misce z wodą lekko solimy i mieszamy. Odstawiamy na 60 minut.
  2. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza, grzanie góra-dół.
  3. Ziemniaki wyciągamy z miski i osuszamy dokładnie ręcznikiem papierowym.
  4. Dwie duże blachy nadające się do używania w piekarniku smarujemy małą ilością oliwy. Frytki rozkładamy na blachach tak, aby powstała jedna warstwa. Posypujemy wszystko posiekanymi ziołami i solą, a następnie skrapiamy oliwą.
  5. Pieczemy 50-60 minut, co 10 minut mieszając. W połowie czasu zmieniamy pozycję blach w piekarniku. Ta z dołu idzie do góry i odwrotnie.
  6. Po tym czasie frytki powinny być gotowe. Podawaj bezpośrednio po wyjęciu z piekarnika.

Wskazówki:

  1. Jeżeli po 45 minutach frytki nie będą podpieczone, możecie zmienić ustawienia piekarnika, włączając termoobieg na resztę czasu pieczenia. Wtedy trzeba ich pilnować żeby się nie przypaliły.
  2. Frytki można podawać z ketchupem lub na przykład wegajonezem.
  3. Aby usunąć nadmiar tłuszczu po pieczeniu warto przełożyć frytki na ręcznik papierowy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

pl_PL