
Cytrynowe risotto ze szparagami
24 kwietnia 2020
Ten przepis na Risotto powstał dość spontanicznie, ale jego smak przerósł moje oczekiwania. Świeże warzywa gotowane w winnym bulionie, wykończone odrobiną skórki cytryny tworzą niesamowite połączenie.
Składniki na 2-3 porcje:
- 180 gramów ryżu (na przykład arborio)
- 100 gramów cukinii
- 1 ząbek czosnku
- 25 gramów pora
- 150 gramów szparagów
- 150 ml białego wina wytrawnego lub półwytrawnego
- ½ litra bulionu warzywnego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka zielonej cebulki (opcjonalnie szczypiorku)
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
- ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka startej skórki cytryny
- sól i pieprz do smaku
- parmezan wegański
Sposób przygotowania:
- Por i czosnek siekamy bardzo drobno. Cukinię kroimy wraz ze skórką w kostkę 5 mm. Szparagi obieramy, odcinamy dolną część, kroimy łodygi w poprzek na kawałki 2-3 mm. Zostawiamy główki szparagów i odkładamy je na później.
- Na kuchence stawiamy garnek żeliwny lub dużą patelnię. Rozgrzewamy w nim łyżkę oliwy i dodajemy posiekanego pora i podsmażamy na wolnym ogniu, po 2-3 minutach dodajemy czosnek i łyżkę masła. Chwilkę smażymy.
- Do garnka wsypujemy ryż i obsmażamy go z każdej strony, ciągle mieszając.
- Wlewamy wino i gotujemy do momentu, gdy ryż wchłonie cały płyn.
- Następnie do garnka wsypujemy pokrojone warzywa (poza główkami szparagów) i podsmażamy.
- Do garnka wlewamy szklankę gorącego bulionu warzywnego. Gotujemy 7 minut, bez przykrycia, co jakiś czas mieszając i kontrolując, aby bulion nie wyparował. Jeżeli bulionu zacznie brakować możemy stopniowo dolewać pozostałą część.
- Po upływie 7 minut do garnka wrzucamy główki szparagów, dolewamy resztę bulionu i gotujemy kolejne 5 minut.
- Przyprawiamy posiekanym tymiankiem, rozmarynem, świeżo mielonym czarnym pieprzem, ½ łyżeczki soli, startą skórką cytryny i papryką. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty.
- Danie podajemy gorące, wcześniej próbując. Wykańczamy parmezanem.
Wskazówki:
- W zależności od tego jak słony był nasz bulion, tak słone będzie danie. Jeżeli risotto będzie za mało słone należy je doprawić. U mnie akurat wyszło idealnie, ponieważ dodałam jeszcze wegański parmezan, który nadał dodatkowo słonego smaku.
- Jeśli ½ litra bulionu nie wystarczy, możemy użyć więcej lub podlać risotto wodą.

Poprzedni
Frytki z piekarnika
Może Ci się spodobać

Gnocchi przepis podstawowy
6 kwietnia 2020
Sok z czerwonej kapusty i jabłek
16 marca 2020