Dania Główne,  Lunche,  Posiłki,  Wegańska

Cytrynowe risotto ze szparagami

Ten przepis na Risotto powstał dość spontanicznie, ale jego smak przerósł moje oczekiwania. Świeże warzywa gotowane w winnym bulionie, wykończone odrobiną skórki cytryny tworzą niesamowite połączenie.

Składniki na 2-3 porcje:

  • 180 gramów ryżu (na przykład arborio)
  • 100 gramów cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 25 gramów pora
  • 150 gramów szparagów
  • 150 ml białego wina wytrawnego lub półwytrawnego
  • ½ litra bulionu warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka zielonej cebulki (opcjonalnie szczypiorku)
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka świeżego rozmarynu
  • ½ łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka startej skórki cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • parmezan wegański

Sposób przygotowania:

  1. Por i czosnek siekamy bardzo drobno. Cukinię kroimy wraz ze skórką w kostkę 5 mm. Szparagi obieramy, odcinamy dolną część, kroimy łodygi w poprzek na kawałki 2-3 mm. Zostawiamy główki szparagów i odkładamy je na później.
  2. Na kuchence stawiamy garnek żeliwny lub dużą patelnię. Rozgrzewamy w nim łyżkę oliwy i dodajemy posiekanego pora i podsmażamy na wolnym ogniu, po 2-3 minutach dodajemy czosnek i łyżkę masła. Chwilkę smażymy.
  3. Do garnka wsypujemy ryż i obsmażamy go z każdej strony, ciągle mieszając.
  4. Wlewamy wino i gotujemy do momentu, gdy ryż wchłonie cały płyn.
  5. Następnie do garnka wsypujemy pokrojone warzywa (poza główkami szparagów) i podsmażamy.
  6. Do garnka wlewamy szklankę gorącego bulionu warzywnego. Gotujemy 7 minut, bez przykrycia, co jakiś czas mieszając i kontrolując, aby bulion nie wyparował. Jeżeli bulionu zacznie brakować możemy stopniowo dolewać pozostałą część.
  7. Po upływie 7 minut do garnka wrzucamy główki szparagów, dolewamy resztę bulionu i gotujemy kolejne 5 minut.
  8. Przyprawiamy posiekanym tymiankiem, rozmarynem, świeżo mielonym czarnym pieprzem, ½ łyżeczki soli, startą skórką cytryny i papryką. Gotujemy jeszcze 2-3 minuty.
  9. Danie podajemy gorące, wcześniej próbując. Wykańczamy parmezanem.

Wskazówki:

  1. W zależności od tego jak słony był nasz bulion, tak słone będzie danie. Jeżeli risotto będzie za mało słone należy je doprawić. U mnie akurat wyszło idealnie, ponieważ dodałam jeszcze wegański parmezan, który nadał dodatkowo słonego smaku.
  2. Jeśli ½ litra bulionu nie wystarczy, możemy użyć więcej lub podlać risotto wodą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL
en_GB pl_PL