Dania Główne,  Lunche,  Posiłki,  Wegańska

Spaghetti ai capperi

Spaghetti ai capperi, czyli po prostu spaghetti z kaparami jest pyszne, wegańskie i bardzo szybkie do zrobienia.

Składniki na 2 porcje:

  • 130 gramów makaronu spaghetti
  • 1 mała cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 400 gramów pomidorów z puszki
  • 30 gramów małych kaparów
  • 20 sztuk drylowanych zielonych oliwek
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka świeżego lub suszonego tymianku
  • ½ papryczki chilli
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy w drobną kostkę.
  2. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i dodajemy cebulę, smażymy około 10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodajemy czosnek i posiekaną papryczkę chilli. Podsmażamy 1-2 minuty.
  3. Na patelnię wlewamy pomidory z puszki i zagotowujemy. Jeżeli używamy pomidorów w całości to możemy je rozgnieść widelcem przed dodaniem. Do sosu wsypujemy tymianek, bazylię i oregano. Gotujemy bez przykrycia około 10-15 minut.
  4. Gdy sos już się odrobinę zredukuje patelnie ściągamy z ognia, blendujemy jej zawartość, a następnie stawiamy z powrotem na ogniu.
  5. W osobnym garnku gotujemy makaron al dente według instrukcji na opakowaniu.
  6. Do sosu pomidorowego dodajemy kapary i oliwki, zagotowujemy i próbujemy. Solimy i pieprzymy do smaku.
  7. Ugotowany makaron odcedzamy i wrzucamy na patelnie z sosem. Wszystko razem dokładnie mieszamy i gotowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL
en_GB pl_PL