Dania Główne,  Posiłki,  Wegetariańska

Chaczapuri po adżarsku

Jakiś czas temu wzięłam udział w “chaczapuri challenge” na profilu instagramowym Gagika Grigoryana (GOTUJ Z GRUZINEM). Od tego czasu w naszym domu chaczapuri występowało na tyle regularnie, że dostosowałam przepis na farsz pod swoje smaki, nie odbierając mu przy tym gruzińskich korzeni.

Składniki na 2-4 porcje:

Ciasto:

  • 350 gramów mąki pszennej typ 550
  • 150 ml mleka sojowego niesłodzonego (opcjonalnie krowiego lub innego roślinnego)
  • 30 ml oleju rzepakowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cukru
  • 20 gramów świeżych drożdży lub 10 gramów drożdży instant

Farsz:

  • 100 gramów żółtego sera mozarella (wegetariańskiego)
  • 250 gramów mozarelli białej w kulce
  • 250 gramów sera bałkańskiego lub tureckiego (wegetariańskiego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżeczek mleka
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 60 gramów masła + 2 łyżeczki
  • 2 żółtka jajka
  • 15 gramów świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu rzymskiego
  • sól i pieprz do smaku (sól można pominąć, ponieważ ser bałkański jest dość słony)

Sposób przygotowania:

  1. W ciepłym mleku o temperaturze około 30-40 stopni Celsjusza, rozpuścić drożdże i wymieszać z mlekiem. Dodać cukier i 100 gramów mąki. Wymieszać, aż do połączenia składników. Dodajemy olej rzepakowy.
  2. Do dużej miski wsypujemy resztę mąki i sól, a następnie dolewamy zaczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto, aż do uzyskania przez niego elastyczności. Możemy użyć do tego robota kuchennego z funkcją wyrabiania.
  3. Ciasto w misce odkładamy w ciepłe miejsce i czekamy, aż podwoi objętość, czyli jakieś 30-60 minut. Po tym czasie ponownie wyrabiamy ciasto i ponownie odkładamy je do podwojenia objętości.
  4. W między czasie robimy farsz. Wszystkie trzy sery trzemy na tarce o dużych oczkach i wrzucamy do większej miski. Czosnek trzemy na tarce o małych oczkach, a następnie dodajemy do serów. Kolendrę siekamy na bardzo drobno i wrzucamy do miski z serami i czosnkiem. Farsz serowy przyprawiamy pieprzem, odrobinką soli (opcjonalnie) i kminem rzymskim. Dodajemy mleko, masło pokrojone w kostkę oraz mąkę i mieszamy do połączenia się składników.
  5. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe kulki i zostawiamy na 15 minut w misce do ponownego wyrośnięcia.
  6. Piekarnik rozgrzewamy na 250 stopni Celsjusza, grzanie góra dół.
  7. W między czasie nasze kulki ciasta drożdżowego rozciągamy dłońmi na blacie, aby powstał owalny placek o grubości do 1,5 cm (ja wolę cieńszy). Boki placków zwijamy do środka, a końcówki lepimy aby uformować “łódki”. Ciasto ostrożnie przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  8. Farsz umiejscawiamy we wnętrzu naszych “łódek” i pieczemy około 10-15 minut w 250 stopniach Celsjusza, aż się zarumienią.
  9. Następnie wyciągamy nasze Chaczapuri z piekarnika i łyżeczką robimy w ich środku rowek, wlewamy tam żółtko jajka i ponownie wkładamy do piekarnika. Pieczemy jeszcze 1-2 minuty.
  10. Na nasze gotowe Chaczapuri kładziemy po łyżeczce masła i podajemy gorące.

Wskazówki:

  1. W oryginalnym przepisie Gagika na jego instagramie ciasto jest rozpłaszczane za pomocą wałka. Ja jednak wolałam je rozciągnąć dłońmi, moim zdaniem jest bardziej delikatne. Możecie spróbować obu wersji.
  2. Nie polecam używać do tego przepisu sera feta, jak dla mnie jest to ostateczność. Można użyć, ale lepiej zdobyć ser bałkański.
  3. Jeśli ktoś nie lubi kolendry to można ją pominąć. Ja sobie nie wyobrażam kuchni gruzińskiej bez kolendry, ale rozumiem, że ktoś nie przepada za tą rośliną. Możecie zamiast niej użyć natkę pietruszki.
Chaczapuri po rozkrojeniu.
Chaczapuri po wyciągnięciu z piekarnika.
Chaczapuri z rozlanym żółtkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL