Dodatki,  Posiłki,  Przetwory,  Wegańska

Pesto z pietruszki

Przepis na wegańskie pesto z pietruszki powstał, gdy kiedyś zebrałam ogromną ilość natki z własnej uprawy i nie bardzo było co z nią zrobić. Nać zawiera w sobie dużą ilość witamin między innymi witaminy C i żelaza. Poprawia również nasz oddech oraz trawienie. Także jeśli chcecie trochę wzmocnić organizm, a przy okazji zjeść coś smacznego polecam przepis na pesto. Można go używać jako marynaty, dodatku do gnocchi lub makaronu czy jako smarowidła na chleb.

Składniki:

  • 1 duża lub dwie małe natki pietruszki
  • garść ziaren słonecznika
  • 50 ml oliwy + odrobina do zalania pesto w słoiku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
  • inne ulubione świeże zioła (opcjonalnie)
  • sok z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

  1. Pietruszkę umyć i oddzielić listki oraz młode łodygi.
  2. Oliwę, pietruszkę, słonecznik, ząbek czosnku, sok z cytryny i inne zioła jeżeli ich używamy wrzucić do wysokiego naczynia i zblendować na gładką masę. Spróbować i przyprawić solą i pieprzem do smaku.
  3. Włożyć do 2/3 wysokości słoika, zalać oliwą.

Wskazówki:

  1. Pesto można użyć od razu jako dodatek do makaronu, gnocchi lub na przykład do chaczapuri.
  2. Można je przechowywać na półce 2 dni, a w lodówce około 2 tygodni.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL
pl_PL en_GB