Desery i wypieki,  Posiłki,  Wegańska

Wegański „sernik” kokosowy z nasionami chia

Wegański „sernik” kokosowy na zimno jest bardzo łatwy do wykonania, a przy tym smaczny i efektowny.
W mojej kuchni jeszcze w czasach, gdy jadłam mięso często pojawiał się deser chia. Teraz, kiedy jestem na diecie wegetariańskiej zastanawiałam się jak przenieść ten mały deser na całą blachę. Przy odrobinie wiedzy i szczęścia powstał poniższy przepis. Zachęcam do spróbowania.

Składniki na tortownicę ø 22 cm:

Spód:

  • 100-120 gramów wegańskich herbatników lub kruchych ciasteczek
  • 20 gramów oleju kokosowego + 1 łyżka do posmarowania tortownicy
  • 50 gramów wiórków kokosowych

Masa:

  • 2 puszki pełnotłustego mleka kokosowego
  • 35 gramów syropu z agawy
  • 100 gramów nasion chia

Galaretki:

  • 400 gramów świeżych truskawek
  • 1 dojrzały owoc mango
  • 2-3 łyżeczki stewi (opcjonalnie)
  • 200 ml wody
  • 15 gramów proszku agar-agar

Sposób wykonania:

  1. Tortownicę smarujemy wewnątrz dokładnie łyżką oleju kokosowego.
  2. Spód: Ciasteczka kruszymy ręcznie w misce lub malakserem (wtedy przesypujemy do miski). Olej kokosowy doprowadzamy do konsystencji płynnej i dodajemy go do rozgniecionych ciasteczek. Do miski z ciasteczkami wraz z olejem wsypujemy wiórki kokosowe i wszystko razem łączymy. Zawartość miski przesypujemy na dno tortownicy i mocno uklepujemy dłońmi. Tortownicę wkładamy na 10 minut do zamrażarki.
  3. Masa: Dwie puszki mleka kokosowego otwieramy i całą ich zawartość wrzucamy do miski, dodajemy nasiona chia oraz syrop z agawy. Mieszamy masę kilka minut, najlepiej przy użyciu robota lub miksera (nie blendera). Jeśli nie mamy odpowiedniego urządzenia pozostaje nam duża łyżka :). Masę po wymieszaniu zostawiamy w misce na blacie, aż nasiona chia zaczną pracować.
  4. Galaretki:
    Truskawki obieramy z szypułek, myjemy i wrzucamy do średniej miski. Blendujemy je na gładką masę i próbujemy jeśli jest mało słodka dodajemy 2 łyżeczki stewii, ponownie blendujemy i próbujemy. Masa truskawkowa powinna być słodka, ale nie przesłodzona.
    Owoc mango obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do drugiej miski. Ważne jest żeby owoce nie były zmieszane ze sobą, ponieważ wtedy powstaną dwie warstwy galaretki. Tak jak w przypadku truskawek mango blendujemy i próbujemy. Masa mango ma konsystencją przypominać masę truskawkową, jeżeli jest za mało płynna dodajemy 1-2 łyżki wody. Próbujemy i jeśli jest taka potrzeba dosładzamy 1 łyżeczką stewii.
  5. Spód: Tortownicę wyjmujemy z zamrażarki i sprawdzamy, czy spód zastygł. Jeżeli tak to odstawiamy na blat kuchenny i po uprzednim wymieszaniu wlewamy na niego delikatnie masę kokosową. Tortownicę z masą wkładamy do lodówki na czas robienia galaretek.
  6. Galaretki: W rondelku rozgrzewamy 100 ml wody i doprowadzamy ją do wrzenia dodajemy 2-3 łyżeczki agaru (7 gramów) i gotujemy około 3 minut na wolnym ogniu ciągle mieszając. Po tym czasie przelewamy wodę z agarem do zblendowanego mango i bardzo dokładnie mieszamy. Zostawiamy masę na blacie kuchennym na 15 minut.
    Czynność powtarzamy dla masy truskawkowej. Przygotowany agar z wodą wlewamy do truskawek i zostawiamy na blacie na 15 minut.
  7. Wykończenie: sprawdzamy nasz “sernik”. Powinien być już w konsystencji pomiędzy płynną, a stałą. Jeżeli tak jest to ostrożnie i delikatnie wlewamy na niego naszą masę mango rozprowadzając równo po całej powierzchni deseru. Tortownicę odkładamy na 5 minut do lodówki. Po tym czasie ponownie wyjmujemy i sernik zalewamy masą truskawkową tworząc tym samym ostatnią warstwę naszego deseru.
  8. Sernik zostawiamy w lodówce przynajmniej na 5 godzin, a najlepiej na całą noc.

Wskazówki:

  1. Spód: Jeżeli znacie inny przepis na spód pasujący do tego deseru możecie spokojnie go użyć. Ja używałam wegańskich kruchych ciasteczek kokosowych, ponieważ takie miałam w domu.
  2. Masa: Masę możecie dodatkowo dosłodzić, ja osobiście nie lubię zbyt słodkich deserów. Wolałam dodać cukru do galaretek, wtedy wszystkie smaki się fajnie przenikają i nie mamy wrażenia, że jemy kostkę cukru.
  3. Jeżeli mamy tortownicę o większym ø na przykład 24 cm, możemy użyć takich samych ilości składników. Poza spodem jego składniki można powiększyć o 50 gramów ciasteczek, 20 gramów wiórków i 10 gramów oleju.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL
en_GB pl_PL