Desery i wypieki,  Posiłki,  Wegetariańska

Cytrynowe ciasto z białej fasoli

Przepis na cytrynowe ciasto z białej fasoli powstał przez przypadek. Gdy zobaczyłam zbyt dojrzałe banany w koszu na owoce. Musiałam je jakoś wykorzystać i przypomniał mi się przepis na brownie z fasoli. Nie miałam za bardzo ochoty na ciężkie czekoladowe ciasto, dlatego pomyślałam, że przecież można spróbować zrobić wypiek cytrynowy, a czerwoną fasolę zmienić na białą. Tak powstał przepis na to wilgotne, słodkie i mocno cytrynowe ciasto.

Składniki na blachę o wymiarach 30 cm x 10 cm:

  • puszka białej fasoli (400 gramów)
  • 1 cytryna (najlepiej ekologiczna)
  • 2 średnie bardzo dojrzałe banany
  • 3 jajka
  • 4 łyżki brązowego cukru lub ksylitolu
  • 3 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju roślinnego np. kokosowego lub rzepakowego

Glazura:

  • sok z połowy cytryny
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę dokładnie przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą. Cytrynę parzymy wrzątkiem i wycieramy do sucha. Skórkę z całej cytryny ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a sok wyciskamy. Skórkę i sok odkładamy na później.
  2. Fasolę wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy sok z cytryny, tłuszcz, jajka i dwa banany. Składniki blendujemy na wysokich obrotach 10 minut do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
  3. Do masy dodajemy mąkę, skórkę cytryny, proszek do pieczenia i cukier, ponownie blendujemy.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, grzanie góra dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią masę fasolowo- bananową. Pieczemy 45-50 minut.
  5. Po tym czasie ciasto powinno być gotowe, ostrożnie wyciągamy je trzymając za papier do pieczenia i wykładamy na kratce. Zostawiamy do ostudzenia. Robimy glazurę: do soku z połowy cytryny dodajemy cukier puder i mieszamy.
  6. Na ostygnięte ciasto wylewamy glazurę lub nakładamy ją sylikonowym pędzelkiem.Kroimy na kawałki, a przed podaniem sypiemy cukrem pudrem lub stewią.

Wskazówki:

  1. Ważne jest to, aby fasola była dobrze przepłukana i dobrze zblendowana. Wtedy będzie całkowicie niewyczuwalna.
  2. Uwaga, po polaniu ciasta glazurą będzie ono bardzo mokre, ale własnie takie powinno być.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL
en_GB pl_PL