Desery i wypieki,  Posiłki,  Wegetariańska

Cytrynowe ciasto z białej fasoli

Przepis na cytrynowe ciasto z białej fasoli powstał przez przypadek. Gdy zobaczyłam zbyt dojrzałe banany w koszu na owoce. Musiałam je jakoś wykorzystać i przypomniał mi się przepis na brownie z fasoli. Nie miałam za bardzo ochoty na ciężkie czekoladowe ciasto, dlatego pomyślałam, że przecież można spróbować zrobić wypiek cytrynowy, a czerwoną fasolę zmienić na białą. Tak powstał przepis na to wilgotne, słodkie i mocno cytrynowe ciasto.

Składniki na blachę o wymiarach 30 cm x 10 cm:

  • puszka białej fasoli (400 gramów)
  • 1 cytryna (najlepiej ekologiczna)
  • 2 średnie bardzo dojrzałe banany
  • 3 jajka
  • 4 łyżki brązowego cukru lub ksylitolu
  • 3 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju roślinnego np. kokosowego lub rzepakowego

Glazura:

  • sok z połowy cytryny
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę dokładnie przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą. Cytrynę parzymy wrzątkiem i wycieramy do sucha. Skórkę z całej cytryny ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a sok wyciskamy. Skórkę i sok odkładamy na później.
  2. Fasolę wrzucamy do wysokiego naczynia, dodajemy sok z cytryny, tłuszcz, jajka i dwa banany. Składniki blendujemy na wysokich obrotach 10 minut do uzyskania jednolitej gładkiej masy.
  3. Do masy dodajemy mąkę, skórkę cytryny, proszek do pieczenia i cukier, ponownie blendujemy.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, grzanie góra dół. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią masę fasolowo- bananową. Pieczemy 45-50 minut.
  5. Po tym czasie ciasto powinno być gotowe, ostrożnie wyciągamy je trzymając za papier do pieczenia i wykładamy na kratce. Zostawiamy do ostudzenia. Robimy glazurę: do soku z połowy cytryny dodajemy cukier puder i mieszamy.
  6. Na ostygnięte ciasto wylewamy glazurę lub nakładamy ją sylikonowym pędzelkiem.Kroimy na kawałki, a przed podaniem sypiemy cukrem pudrem lub stewią.

Wskazówki:

  1. Ważne jest to, aby fasola była dobrze przepłukana i dobrze zblendowana. Wtedy będzie całkowicie niewyczuwalna.
  2. Uwaga, po polaniu ciasta glazurą będzie ono bardzo mokre, ale własnie takie powinno być.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

pl_PL