
Wegański gyros z tofu
5 maja 2020
Wegański gyros z tofu jest propozycją na szybki, pożywny i zdrowy lunch lub obiad. Można go podać z ulubionymi dodatkami takimi jak pita lub ryż oraz z ulubionymi świeżymi warzywami. Jeżeli dodacie do niego ser feta, przepis będzie wegetariański.
Składniki na 2 porcje:
- 200 gramów tofu naturalnego
- 2-3 łyżeczki mieszanki przypraw do gyrosa
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego tymiankowego + 3 łyżki do smażenia (opcjonalnie oleju rzepakowego z 1 łyżeczką świeżego lub suszonego tymianku)
Dodatki:
- 1 czerwona cebula
- 1 pomidor
- 1 ogórek kiszony
- ½ ogórka świeżego
- 10-15 oliwek zielonych
- wegański sos miętowo-jogurtowy
- owczy ser feta (opcjonalnie)
- pieczywo pita lub ryż
Sposób przygotowania:
- Kostkę tofu otwieramy i wylewamy z niej wodę, następnie przekładamy na ręcznik papierowy i dokładnie odsączamy. Zostawiamy kostkę obłożoną ręcznikiem przynajmniej na godzinę.
- Po tym czasie kroimy kostkę w paski o szerokości 5 mm, na przykład pod kątem. W małej miseczce mieszamy przyprawę gyros z olejem rzepakowym i marynujemy w tym nasze kawałki tofu. Odstawiamy na 2 godziny albo na całą noc do lodówki.
- Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju rzepakowego tymiankowego i smażymy na nim nasze tofu około 10 minut. Po usmażeniu przekładamy kawałeczki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
- Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Wskazówki:
- Mieszankę przypraw do gyrosa można zrobić samemu lub kupić na przykład taką.

Poprzedni
Wegański sos miętowy
Może Ci się spodobać

Sok z czerwonej kapusty i jabłek
16 marca 2020
Wegański sos miętowy
5 maja 2020