Dania Główne,  Lunche,  Posiłki,  Wegańska

Wegański gyros z tofu

Wegański gyros z tofu jest propozycją na szybki, pożywny i zdrowy lunch lub obiad. Można go podać z ulubionymi dodatkami takimi jak pita lub ryż oraz z ulubionymi świeżymi warzywami. Jeżeli dodacie do niego ser feta, przepis będzie wegetariański.

Składniki na 2 porcje:

  • 200 gramów tofu naturalnego
  • 2-3 łyżeczki mieszanki przypraw do gyrosa
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego tymiankowego + 3 łyżki do smażenia (opcjonalnie oleju rzepakowego z 1 łyżeczką świeżego lub suszonego tymianku)

Dodatki:

  • 1 czerwona cebula
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek kiszony
  • ½ ogórka świeżego
  • 10-15 oliwek zielonych
  • wegański sos miętowo-jogurtowy
  • owczy ser feta (opcjonalnie)
  • pieczywo pita lub ryż

Sposób przygotowania:

  1. Kostkę tofu otwieramy i wylewamy z niej wodę, następnie przekładamy na ręcznik papierowy i dokładnie odsączamy. Zostawiamy kostkę obłożoną ręcznikiem przynajmniej na godzinę.
  2. Po tym czasie kroimy kostkę w paski o szerokości 5 mm, na przykład pod kątem. W małej miseczce mieszamy przyprawę gyros z olejem rzepakowym i marynujemy w tym nasze kawałki tofu. Odstawiamy na 2 godziny albo na całą noc do lodówki.
  3. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju rzepakowego tymiankowego i smażymy na nim nasze tofu około 10 minut. Po usmażeniu przekładamy kawałeczki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  4. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Wskazówki:

  1. Mieszankę przypraw do gyrosa można zrobić samemu lub kupić na przykład taką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL