
Wegański sos miętowy
5 maja 2020
Sos ten zasługuje na osobny wpis, ponieważ jest bardzo dobrym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek z fetą, wege gyrosa, czy falafeli. Oczywiście jeżeli nie jesteście weganami możecie do jego wykonania użyć dobrego naturalnego jogurtu greckiego. Przy zakupie jogurtu zwróćcie uwagę na to, czy jest wegetariański i czy w jego składzie nie ma żelatyny.
Składniki:
- 200 gramów wegańskiego jogurtu naturalnego (opcjonalnie dobrego jogurtu greckiego)
- 15 gramów liści świeżej mięty
- 1 ząbek czosnku
- 1 płaska łyżeczka soli perskiej (opcjonalnie himalajskiej lub zwykłej)
- świeżo mielony pieprz
Sposób wykonania:
- Do miseczki przekładamy jogurt, czosnek obieramy i siekamy na bardzo drobną kosteczkę. Miętę myjemy i obrywamy liście, a łodygi wyrzucamy. Następnie drobno siekamy i wraz z czosnkiem dodajemy do miski z jogurtem.
- Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy i zostawiamy na 15-20 minut.
Wskazówki:
1. Jeżeli posiadasz malakser lub dobry blender możesz użyć go do zrobienia sosu. Ważne jest, aby noże w malakserze były bardzo ostre, żeby posiekały miętę, a nie ją zgniotły.

Poprzedni
Cytrynowe ciasto z białej fasoli

Nowszy
Wegański gyros z tofu
Może Ci się spodobać

Frittata ze szparagami i cukinią
4 kwietnia 2020
Wegetariański Le tartiflette
25 października 2020