Dodatki,  Posiłki,  Wegańska

Wegański sos miętowy

Sos ten zasługuje na osobny wpis, ponieważ jest bardzo dobrym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek z fetą, wege gyrosa, czy falafeli. Oczywiście jeżeli nie jesteście weganami możecie do jego wykonania użyć dobrego naturalnego jogurtu greckiego. Przy zakupie jogurtu zwróćcie uwagę na to, czy jest wegetariański i czy w jego składzie nie ma żelatyny.

Składniki:

  • 200 gramów wegańskiego jogurtu naturalnego (opcjonalnie dobrego jogurtu greckiego)
  • 15 gramów liści świeżej mięty
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżeczka soli perskiej (opcjonalnie himalajskiej lub zwykłej)
  • świeżo mielony pieprz

Sposób wykonania:

  1. Do miseczki przekładamy jogurt, czosnek obieramy i siekamy na bardzo drobną kosteczkę. Miętę myjemy i obrywamy liście, a łodygi wyrzucamy. Następnie drobno siekamy i wraz z czosnkiem dodajemy do miski z jogurtem.
  2. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy i zostawiamy na 15-20 minut.

Wskazówki:

1. Jeżeli posiadasz malakser lub dobry blender możesz użyć go do zrobienia sosu. Ważne jest, aby noże w malakserze były bardzo ostre, żeby posiekały miętę, a nie ją zgniotły.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL
en_GB pl_PL