Dania Główne,  Lunche,  Posiłki,  Wegańska

Spaghetti z pesto pomidorowo-pomarańczowym

To danie jest zdecydowanie odkryciem miesiąca. Pomysł na ten makaron nie jest mój, ale też nie wiem czyj, ponieważ znalazłam go na bardzo niewyraźnym zdjęciu w internecie. W każdym razie zmodyfikowałam przepis na wegański i moim zdaniem jest petarda!

Składniki na 4 porcje:

  • 400 gramów makaronu spaghetti
  • 100 gramów wegańskiego parmezanu + 2 łyżki
  • 30 gramów suszonych pomidorów (nie z zalewy)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża pomarańcza (opcjonalnie 2 małe)
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 30 gramów migdałów
  • 100 gramów oliwy + 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 średnie pomidory

Sposób przygotowania:

  1. Suszone pomidory zalewamy wodą dzień wcześniej i zostawiamy do namoczenia (powinny ważyć około 100 gramów).
  2. Po namoczeniu pomidory mielimy razem z migdałami na bardzo wysokich obrotach w malakserze, blenderze lub za pomocą innego robota kuchennego.
  3. Pomarańczę parzymy wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Następnie przekrawamy na pół i wyciskamy sok.
  4. Skórkę z pomarańczy, tymianek, obrany czosnek i parmezan dodajemy do pomidorów i migdałów. Wszystko razem mielimy na wysokich obrotach kilka sekund.
  5. Do masy dodajemy oliwę i sok. Mieszamy i próbujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem według własnego uznania.
  6. Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu.
  7. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Pomidory myjemy i kroimy w kostkę, usuwając przy tym gniazda nasienne. Wrzucamy je na patelnię i smażymy kilka sekund. Dodajemy makaron i całe pesto. Łączymy wszystko razem, dzielimy na porcje. Na koniec sypiemy wegańskim parmezanem.

Wskazówki:

  1. W zależności od tego jak soczysta będzie pomarańcza, tak płynne będzie nasze pesto. Dlatego nie musimy dolewać całego soku jaki otrzymaliśmy. Pesto ma mieć konsystencje pasty, a nie passaty.
  2. Jeżeli po namoczeniu będziemy mieli więcej niż 100 gramów pomidorów to nic, możemy wykorzystać je wszystkie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

pl_PL