Dania Główne,  Lunche,  Posiłki,  Wegańska

Spaghetti z pesto pomidorowo-pomarańczowym

To danie jest zdecydowanie odkryciem miesiąca. Pomysł na ten makaron nie jest mój, ale też nie wiem czyj, ponieważ znalazłam go na bardzo niewyraźnym zdjęciu w internecie. W każdym razie zmodyfikowałam przepis na wegański i moim zdaniem jest petarda!

Składniki na 4 porcje:

  • 400 gramów makaronu spaghetti
  • 100 gramów wegańskiego parmezanu + 2 łyżki
  • 30 gramów suszonych pomidorów (nie z zalewy)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża pomarańcza (opcjonalnie 2 małe)
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • 30 gramów migdałów
  • 100 gramów oliwy + 2 łyżki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 średnie pomidory

Sposób przygotowania:

  1. Suszone pomidory zalewamy wodą dzień wcześniej i zostawiamy do namoczenia (powinny ważyć około 100 gramów).
  2. Po namoczeniu pomidory mielimy razem z migdałami na bardzo wysokich obrotach w malakserze, blenderze lub za pomocą innego robota kuchennego.
  3. Pomarańczę parzymy wrzątkiem i ścieramy z niej skórkę na tarce o drobnych oczkach. Następnie przekrawamy na pół i wyciskamy sok.
  4. Skórkę z pomarańczy, tymianek, obrany czosnek i parmezan dodajemy do pomidorów i migdałów. Wszystko razem mielimy na wysokich obrotach kilka sekund.
  5. Do masy dodajemy oliwę i sok. Mieszamy i próbujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem według własnego uznania.
  6. Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu.
  7. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Pomidory myjemy i kroimy w kostkę, usuwając przy tym gniazda nasienne. Wrzucamy je na patelnię i smażymy kilka sekund. Dodajemy makaron i całe pesto. Łączymy wszystko razem, dzielimy na porcje. Na koniec sypiemy wegańskim parmezanem.

Wskazówki:

  1. W zależności od tego jak soczysta będzie pomarańcza, tak płynne będzie nasze pesto. Dlatego nie musimy dolewać całego soku jaki otrzymaliśmy. Pesto ma mieć konsystencje pasty, a nie passaty.
  2. Jeżeli po namoczeniu będziemy mieli więcej niż 100 gramów pomidorów to nic, możemy wykorzystać je wszystkie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL