Lifestyle

Które sery są odpowiednie dla wegetarian?- część pierwsza

Które sery są odpowiednie dla wegetarian?
Pierwsza myśl jaka nasuwa się gdy myślimy o nabiale to, że jest wegetariański. No bo jak inaczej? Mleko daje krowa, owca, czy koza, a z niego robi się na przykład ser. Przecież to oczywiste. Okazuje się jednak, że sprawa nie jest, aż taka klarowna, a mój wpis może Was mocno zaskoczyć.

Zacznę od wyjaśnienia, kiedy dany ser nie jest wegetariański?
Otóż, jeżeli jest w nim produkt pochodzący z uboju. Innymi słowy, kiedy zwierze umarło, abyśmy mogli je zjeść. Do najpopularniejszych niewegetariańskich składników jakie mamy w serze należy żelatyna lub podpuszczka.
O ile o tej pierwszej większość nas w życiu słyszała, więc nie będę się na jej temat rozpisywać. O tyle ta druga jest dla mnogiej ilości z nas czymś nieznanym albo niezauważanym.
Podpuszczka jest enzymem trawiennym, który znajduje się w żołądku cielęcym. Jest ona składnikiem serów podpuszczkowych robionych w tradycyjny sposób.
Możemy wyróżnić kilkanaście najpopularniejszych serów, które w teorii nie są wegańskie (dlaczego tylko w teorii, o tym w poniższej części artykułu).
Do serów podpuszczkowych należą sery miękkie takie jak: pleśniowe (brie, camembert, roquefort), maziowe (ser limburski) i pomazankowe (bryndza).
Innymi serami z podpuszczką w składzie są sery twarde typu: szwajcarskiego (ementaler), włoskiego (parmezan), angielskiego (cheddar), bałkańskiego (mozarella, oscypek), holenderskiego (gouda, edamski, podlaski, zamojski), szwajcarsko-holenderskiego (tylżycki) oraz sery topione.

Gdy czytamy tę listę to nagle zdajemy sobie sprawę, że możemy nie być wegetarianami, ponieważ lwia część z nas nie zrezygnowała z jedzenia serów powyżej, często z niewiedzy i braku świadomości.
Jednak don’t panic (ang. bez paniki, nie panikuj), jest rozwiązanie.
Na ratunek serożernym wegetarianom przychodzi, tak zwana podpuszczka mikrobiologiczna, która działa tak samo jak podpuszczka odzwierzęca, ale nie musimy do jej powstania ubijać zwierząt. Jest nawet tańsza od zwierzęcego odpowiednika, a jej głównym składnikiem jest grzyb “Rhizomucor Miehei”.
Skąd jednak mamy wiedzieć jaka podpuszczka została użyta do zrobienia sera, który kupujemy?
Tutaj się rodzi problem, którego rozwiązanie przynoszę Wam ja. Otóż napisałam do głównych firm i spółdzielni mleczarskich produkujących sery w Polsce z zapytaniem o to jakiej podpuszczki używają oraz które ich sery są wegetariańskie. Tak jak zapewne się domyślacie, nie odpisało mi zbyt dużo firm, ale te które to zrobiły mam zamiar zacytować i umieścić listę ich produktów w kolejnych wpisach. Więc zachęcam Was z całego serca do śledzenia moich wpisów.

Inną opcją, dzięki której możemy dowiedzieć się, czy ser jest wegetariański to po prostu przeczytać jego skład. Nie zawsze jednak informacja o użytej podpuszczce znajduje się na opakowaniu. W takiej sytuacji jesteśmy skołowani, próbujemy znaleźć informacje w internecie albo na stronie producenta, gdzie często ich po prostu nie ma.

Trzecia z opcji to moja ulubiona, czyli na opakowaniu producent sera umieszcza poniższy znaczek:

Dlaczego ta opcja jest moją ulubioną? Ponieważ z daleka widzimy, czy ser jest wegetariański czy nie. Nie musimy iść z listą marek, które są wege i zastanawiać się, czy w naszym sklepie pod domem będzie ser z wegetariańskiej produkcji. Daje nam to swobodę, niestety nie często w Polsce można taki znaczek odnaleźć. Osobiście na co dzień mieszkam w Niemczech i też zauważam, że tylko kilka marek go używa.
Czy to, że na serze, czy produkcie nie ma tego znaczka oznacza że nie jest on wegetariański?
No właśnie nie, nie wszystkie marki używają oznaczeń o tym, że ich produkt jest wegetariański czy wegański. Dlatego to takie dezinformujące i trudne.

Reasumując mój cały wpis. Na obecną chwilę musimy znać markę lub produkt, żeby wiedzieć czy jest on odpowiedni dla wegetarian, czy wegan. W następnych wpisach opiszę marki lub produkty z sekcji nabiału, które są wege. Mam nadzieję, że wpis Wam się podobał, a zawarte na moim blogu informacje rozwieją Wasze wątpliwości czy produkty, które kupujecie są zgodne z nurtem wegetariańskim.

Weronika
Wergetarian

źródła:
1. https://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%BBelatyna
2. http://seryrzemieslnicze.com/edukacja/podpuszczka/
3. https://pl.wikipedia.org/wiki/Podpuszczka
4. https://pl.wikipedia.org/wiki/Sery_podpuszczkowe

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL
en_GB pl_PL