Dieta,  Dodatki,  Posiłki,  Wegańska

Ciasto na pierogi- przepis podstawowy

Ciasto na pierogi to przepis mojej babci Basi. Jest on bardzo prosty i z tego co wiem bardzo stary. Składa się tylko z trzech elementów: mąki, soli i przegotowanej ciepłej wody. Do przepisu nie dodaje jajka. Jajko, czy żółtko dodawane do naszego ciasta na pierogi powoduje, że staje się ono twardsze.
Sam pomysł dodania jaja podobno przyszedł do nas z Włoch. To nie jest tak, że to ciasto po dodaniu jajka będzie złe, ono po prostu będzie inne i na pewno nie wegańskie. Ja osobiście nie dodaje- wy możecie.

Składniki na ciasto (50 sztuk pierogów):

  • 500 gramów mąki pszennej typ 450
  • 1 łyżeczka soli
  • 250-280 mililitrów bardzo ciepłej przegotowanej wody
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (opcjonalnie)

Sposób wykonania:

  1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i 250 mililitrów wody.
  2. Wszystkie składniki wymieszamy drewnianą łyżką, a następnie przekładamy na stolnice i zaczynamy wyrabiać dłońmi. Jeżeli ciasto będzie zbyt suche możemy dodać pozostałe 30 ml wody.
  3. Ciasto wyrabiamy około 15-20 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne.
  4. Kulę ciasta dzielimy na trzy części. Pierwszą część rozwałkowujemy na delikatnie oprószonej mąką stolnicy na grubość kilku milimetrów. Pozostałe części wkładamy pod miskę i zostawiamy, aby nie straciły na wilgotności.
  5. Ciasto wycinamy szklanką tworząc okrągłe placki, wypełniamy je farszem na przykład z tego przepisu i składamy na pół. Tworzymy zgrabne półksiężyce

Wskazówki:

  1. Tak na prawdę grubość ciasta zależy od nas i od farszu, ja osobiście lubię, gdy ciasto jest wyczuwalne więc wolę, aby było troszkę grubsze.
  2. Podczas klejenia pierogów jeżeli wystąpi taka potrzeba możemy zwilżyć ranty placuszków, aby się łatwiej kleiły.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL
pl_PL en_GB