Dania Główne,  Dieta,  Posiłki,  Wegańska,  Wegetariańska

Pierogi z kapustą i grzybami

Farsz na pierogi z kapustą i grzybami pochodzi od mojej babci Basi. Ja jestem wychowana na tym przepisie i kocham go całym serduszkiem, więc moim zdaniem nie ma lepszych pierogów niż te.
Jednak wiem, że w Polsce dzielimy się na dwa obozy. Tych, którzy jedzą pierogi z kapustą i grzybami używając do tego kapusty kiszonej i tych, którzy wykorzystują do tego dania kapustę świeżą. Ja należę do tej drugiej grupy i taki przepis przedstawiam Wam poniżej.

Składniki:

  • ½ kg świeżej białej kapusty
  • 50 gramów suszonych grzybów
  • 3 małe cebule
  • 70 gramów masła i/lub oliwy
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku

Dodatki:

  • zasmażka z cebuli, pieprzu i masła (lub oliwy)
  • kwaśna śmietana

Sposób przygotowania:

  1. Dwie cebule pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni na 2-3 łyżkach oliwy z dodatkiem 2 łyżek masła.
  2. Kapustę kroimy na duże kawałki. Włożyć do garnka, zalać wodą i osolić i gotować, aż do miękkości. Po ugotowaniu kapustę odcedzić oraz wycisnąć z niej wodę za pomocą kuchennej ścierki. Wyciśnięte kawałki odłożyć na później.
  3. Grzyby gotować w osolonej wodzie wraz z 1 cebulą i liściem laurowym, około 30 minut.
  4. Ugotowane grzyby wraz z kapustą przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Zmielone składniki wrzucamy na patelnię z cebulą i podsmażamy. Dodajemy resztę masła lub oliwy, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
  5. Farsz odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  6. Na placuszki ciasta pierogowego nakładamy po czubatej łyżeczce farszu. Lepimy tak, aby powstały półksiężyce.
  7. Pierogi gotujemy we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem oleju.
  8. Podawać gorące z ulubionymi dodatkami na przykład z kwaśną śmietaną lub zasmażką z cebuli i masła.

Wskazówki:

  1. Farsz można dowolnie doprawić, ja osobiście używam tylko soli i pieprzu bo to moje smaki dzieciństwa.
  2. Jeśli nie wykorzystamy całego farszu, możemy go zamrozić i zjeść z łazankami. Polecam, uwielbiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL
en_GB pl_PL