Desery i wypieki,  Dieta,  Posiłki,  Wegetariańska

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką dla leniwych. Dlaczego dla leniwych? Bo ani nie trzeba jej wyrabiać, ani nie trzeba na nią zbyt długo czekać. Zawsze wychodzi i każdy sobie z nią powinien poradzić.

Składniki na blachę o wymiarach 23 cm x 31 cm:

Ciasto drożdzowe:

  • 500 gramów mąki pszennej
  • 220 gramów cukru
  • 50- 60 gramów świeżych drożdży
  • 250 ml mleka
  • pół szklanki roztopionego ostudzonego masła
  • 3 jajka
  • szczypta soli

Rabarbar:

  • 500 gramów rabarbaru
  • 3-4 łyżku cukru

Kruszonka:

  • 180 gramów mąki pszennej
  • 120 gramów cukru
  • ziarna z laski wanilii
  • 120 gramów roztopionego masła

Sposób przygotowania:

  1. Ze 100 gramów mąki pszennej, mleka w temperaturze pokojowej, drożdży i cukru robimy zaczyn drożdżowy, łącząc wszystkie składniki tak, aby powstała jednolita masa. Zaczyn przykrywamy ręcznikiem papierowym lub czystą szmatką kuchenną i zostawiamy na 30 minut w ciepłym miejscu w kuchni, aby drożdże zaczęły pracować.
  2. Po tym czasie do miski z zaczynem dodać resztę mąki, sól, 3 jajka i roztopione masło. Składniki łączymy mikserem kuchennym lub mieszamy łyżką, aż do uzyskania jednolitej masy. Przykrywamy ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy 1,5 godziny.
  3. Rabarbar myjemy i kroimy na kawałki około 5- 10 mm, tak jak lubimy. Pokrojony rabarbar zasypujemy 3-4 łyżkami cukru i zostawiamy na jakiś czas.
  4. Przygotowujemy kruszonkę mieszając wszystkie produkty dłonią i formujemy kulę.
  5. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto przed wylaniem do formy jeszcze raz delikatnie mieszamy.
  6. Przygotowany wcześniej rabarbar odsączamy od wody, która powstała w misce. Odsączone kawałki kładziemy na ciasto.
  7. Na rabarbar kładziemy kruszonkę, rwąc naszą przygotowaną wcześniej kulę.
  8. Ciasto zostawiamy przykryte w ciepłym miejscu na 30-40 minut.
  9. Po tym czasie wkładamy ciasto do zimnego piekarnika, nastawiamy na 170 stopni na grzanie góra dół i pieczemy 40-50 minut w zależności od naszego piekarnika. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i zostawiamy, aż do całkowitego ostudzenia.
  10. Ciasto można posypać stewią lub cukrem pudrem.

Wskazówki:

  1. Surowe ciasto będzie miało formę bardziej płynną, więc jeśli wasze takie jest to się nie martwcie. Wszystko jest w porządku.

Źródła:
https://www.mojewypieki.com/przepis/leniwe-ciasto-drozdzowe-z-rabarbarem
https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=12677

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL