Wegańska grochówka z ogniska jest moją propozycją na grupowe biwaki. Zupa jest syta i pyszna, a w smaku przypomina tą tradycyjną na wędzonce. Oczywiście można ją również wykonać w domowych warunkach.
Składniki na 8 porcji:
300-400 gramów suszonego grochu
1 średni korzeń selera
2 korzenie pietruszki
2 korzenie marchwi
600-800 gramów ziemniaków
3 cebule
5 ząbków czosnku
sól wędzona do smaku
2 łyżeczki wędzonej papryki
2 łyżki majeranku
4 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
sól i pieprz do smaku
2-3 łyki oleju lub oliwy
Dodatki do grochówki:
kostka wędzonego tofu
wegańskie kiełbaski
wędzone śliwki
Sposób przygotowania:
Dzień lub dwa dni wcześniej, suszony groch zalewamy wodą tak, aby płynu było dwa razy więcej niż grochu. Ja robię to jeszcze w domu, przed wyjazdem. Do wielkiego słoika wrzucam ziarna grochu, wodę i szczelnie zamykam. Otwieram dopiero przed przygotowaniem zupy.
Rozpalamy ognisko i w zależności od tego jakiego garnka używamy to albo stawiamy go na nóżkach albo podwieszamy lub po prostu stawiamy na ruszcie. Jeśli robimy zupę w warunkach domowych to stawiamy garnek na kuchence.
Do garnka wlewamy olej i rozgrzewamy go. Cebule i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i wsypujemy do garnka. Podsmażamy kontrolując, aby czosnek i cebula się nie spaliły.
Warzywa: marchew, seler i pietruszki obieramy i kroimy w kostkę lub trzemy na tarce jeśli mamy pod ręką. Wsypujemy do garnka i podsmażamy z cebulą i czosnkiem kilka minut.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy wodą i zostawiamy.
Do garnka wsypujemy groch wraz z wodą, w której się moczył. Dolewamy tyle wody, aby zakryła warzywa i grochu garnku. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz 2 łyżeczki soli i kilka szczypt pieprzu. Gotujemy pod przykryciem około 1 godziny.
Do garnka dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy razem, aż ziemniaki zmiękną.
Doprawiamy zupę wędzoną solą, papryką wędzoną oraz majerankiem. Gotujemy jeszcze chwilę.
Na patelni lub na kratce do grilla podsmażamy dodatki: wędzone tofu, kiełbaski wegańskie lub tradycyjne tofu ówcześnie przyprawione wędzoną papryką, solą i pieprzem.
Zupę smakujemy i doprawiamy według uznania do smaku. Podajemy w głębokich talerzach z przygotowanymi wcześniej dodatkami.
Wskazówki:
Jeżeli mamy dostęp możemy użyć dodatkowo świeżego lubczyku. Podkręci on smak zupy.
Jeśli lubimy smak wędzonki, możemy przyprawić zupę dymem wędzarniczym w płynie, chociaż moim zdaniem tofu i wędzona papryka w zupełności wystarczą.