Dania Główne,  Posiłki,  Wegańska,  Zupy

Wegańska grochówka z ogniska

Wegańska grochówka z ogniska jest moją propozycją na grupowe biwaki. Zupa jest syta i pyszna, a w smaku przypomina tą tradycyjną na wędzonce.
Oczywiście można ją również wykonać w domowych warunkach.

Składniki na 8 porcji:

  • 300-400 gramów suszonego grochu
  • 1 średni korzeń selera
  • 2 korzenie pietruszki
  • 2 korzenie marchwi
  • 600-800 gramów ziemniaków
  • 3 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • sól wędzona do smaku
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki
  • 2 łyżki majeranku
  • 4 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyki oleju lub oliwy

Dodatki do grochówki:

  • kostka wędzonego tofu
  • wegańskie kiełbaski
  • wędzone śliwki

Sposób przygotowania:

  1. Dzień lub dwa dni wcześniej, suszony groch zalewamy wodą tak, aby płynu było dwa razy więcej niż grochu. Ja robię to jeszcze w domu, przed wyjazdem. Do wielkiego słoika wrzucam ziarna grochu, wodę i szczelnie zamykam. Otwieram dopiero przed przygotowaniem zupy.
  2. Rozpalamy ognisko i w zależności od tego jakiego garnka używamy to albo stawiamy go na nóżkach albo podwieszamy lub po prostu stawiamy na ruszcie. Jeśli robimy zupę w warunkach domowych to stawiamy garnek na kuchence.
  3. Do garnka wlewamy olej i rozgrzewamy go. Cebule i czosnek obieramy, kroimy w kostkę i wsypujemy do garnka. Podsmażamy kontrolując, aby czosnek i cebula się nie spaliły.
  4. Warzywa: marchew, seler i pietruszki obieramy i kroimy w kostkę lub trzemy na tarce jeśli mamy pod ręką. Wsypujemy do garnka i podsmażamy z cebulą i czosnkiem kilka minut.
  5. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, zalewamy wodą i zostawiamy.
  6. Do garnka wsypujemy groch wraz z wodą, w której się moczył. Dolewamy tyle wody, aby zakryła warzywa i grochu garnku. Dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz 2 łyżeczki soli i kilka szczypt pieprzu. Gotujemy pod przykryciem około 1 godziny.
  7. Do garnka dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy razem, aż ziemniaki zmiękną.
  8. Doprawiamy zupę wędzoną solą, papryką wędzoną oraz majerankiem. Gotujemy jeszcze chwilę.
  9. Na patelni lub na kratce do grilla podsmażamy dodatki: wędzone tofu, kiełbaski wegańskie lub tradycyjne tofu ówcześnie przyprawione wędzoną papryką, solą i pieprzem.
  10. Zupę smakujemy i doprawiamy według uznania do smaku. Podajemy w głębokich talerzach z przygotowanymi wcześniej dodatkami.

Wskazówki:

  1. Jeżeli mamy dostęp możemy użyć dodatkowo świeżego lubczyku. Podkręci on smak zupy.
  2. Jeśli lubimy smak wędzonki, możemy przyprawić zupę dymem wędzarniczym w płynie, chociaż moim zdaniem tofu i wędzona papryka w zupełności wystarczą.
Tofu na patelni i kiełbaski na ruszcie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL