Lifestyle

Które sery są odpowiednie dla wegetarian?- część druga

W pierwszym wpisie o serach możecie przeczytać czym charakteryzują się sery wegetariańskie.
Z braku informacji na opakowaniu serów, które są sprzedawane w Polsce, postanowiłam napisać do większych spółdzielni mleczarskich z zapytaniem o to, czy ich sery i produkty mleczne są wegetariańskie. Wciąż czekam na odpowiedź większości firm, dlatego przedstawię Wam te, które zdążyły mi już odpisać.

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piątnicy

logo firmy, źródło: https://piatnica.com.pl/

Okręgowa spółdzielnia mleczarska w Piątnicy to po prostu znana nam wszystkim Piątnica.
Nie wiem jak Wy, ale ja wychowałam się na ich serku wiejskim. Jednak mimo, że najbardziej popularnym produktem tej firmy jest właśnie serek, posiadają bardzo szeroką gamę produktów z kategorii nabiał.
Najważniejszą informacją dla nas jest to, że we wszystkich swoich produktach stosują podpuszczkę mikrobiologiczną, w pełni wegetariańską.
Jedynymi nie wegetariańskimi produktami z ich spółdzielni są “Plastry Twarogowe Milandia“. Plastry występują w kilku wariantach smakowych, a w swoim składzie posiadają żelatynę.

Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach

logo firmy, źródło: http://www.msm-monki.pl/

Moniecka Spółdzielnia Mleczarska w Mońkach, czyli po prostu Mońki. Często póki nie zobaczymy loga danej firmy nawet nie wiemy, że ją znamy. Tak było u mnie w przypadku “Moniek”. Po zobaczeniu opakowania ich masła całkowicie mnie olśniło, że kupuje je od lat, ale do rzeczy. Dowiedziałam się od nich mailowo, że wszystkie ich sery są produkowane na podpuszczce mikrobiologicznej, czyli wszystkie produkty z ich spółdzielni są odpowiednie dla wegetarian. Co jest bardzo pozytywną informacją.

Savencia Fromage & Dairy Mleczarnia Turek Sp. z o.o. zakład w Turku

logo firmy, źródło: https://naturek.pl/

Savencia Fromage & Dairy Mleczarnia Turek Sp. z o.o. zakład w Turku, to innymi słowy “Turek”.
Mleczarnia zmieniła nazwę i logo, ponieważ kilka lat temu została przejęta przez międzynarodową firmę wytwarzającą sery i nabiał.
Na maila z moim zapytaniem o to, czy produkty marki Turek są wegetariańskie odpisała mi Pani Kierownik działu Jakości. Dostałam listę produktów, które wytwarzane są przy użyciu podpuszczki mikrobiologicznej, czyli są wegetariańskie. Lista otrzymana przeze mnie poniżej:

Wykaz produktów Mleczarni „Turek” Sp. z o.o.
SERY PLEŚNIOWEMarka NaTurek:
Nasz Camembert z zielonym pieprzem
Nasz Camembert z grzybami
Nasz Camembert z ziołami
Nasz Camembert lekki
Nasz Camembert lekki bez laktozy
Camembert naturalny Wyrazisty Smak
Nasz Brie z zielonym pieprzem
Nasz Brie lekki
Camembert na ciepło / na grill z sosem żurawinowym
Camembert na ciepło / na grill z sosem z owoców leśnych
Camembert na ciepło z sosem kurkowym
Camembert na ciepło z sosem malinowym
NaTurek Blue
tabelka 1, źródło: Mleczarnia Turek Sp. z o.o.

Mleczarnia ma w swoim asortymencie dodatkowo sery świeże kozie, sery typu feta i puszyste do smarowania. Do ich produkcji nie dodaje się podpuszczki, więc zakładam, że są odpowiednie dla wegetarian.

Spółdzielnia Mleczarska Ryki

logo firmy, źródło: http://www.smryki.pl

Spółdzielnia Mleczarska Ryki, która produkuje głównie sery i używa do ich wyrobów dodatków, które posiadają oznaczenia “odpowiednie dla wegetarian”. Także możemy śmiało kupować produkty ich marki.

Lidl

logo firmy, źródło: http://www.lild.pl

Lidl Polska, tutaj wielka niespodzianka, ponieważ na mojego maila do obsługi klienta dostałam odpowiedź, cytuję:

“Szanowna Pani,
dziękujemy za kontakt z naszą firmą.
Na chwilę obecną niestety nie posiadamy takiego spisu serów, występujących pod naszą marką, które są odpowiednie dla wegetarian.
Z pozdrowieniami
Lidl Polska”
.

Czy to oznacza, że sery produkowane dla Lidla pod markami dostępnymi w ich sklepach nie są wegetariańskie?
Nie. Co więcej jestem na 99% pewna, że są odpowiednie dla osób nie jedzących mięsa. Ponieważ obecnie większość firm mleczarskich używa podpuszczki mikrobiologicznej.
Jednak wiemy też, że Lidl sprzedaje takie produkty jak parmezan, do którego wyrobu zawsze używa się podpuszczki zwierzęcej. Czasami w ich ofercie bywają również oscypki, feta czy grana padano (sytuacja jak z parmezanem). Grzebiąc w czeluściach internetu przeczytałam też, że czasami niektórzy producenci jogurtów dodają do nich żelatynę, co automatycznie wyklucza je jako produkt odpowiedni dla wegetarian.
Co zrobić w takiej sytuacji, jeżeli lubimy jakiś produkt dostępny w Lidlu? Zawsze możemy po prostu sprawdzić na jego odwrocie skład lub zadzwonić do producenta.
Sporo zachodu, a wystarczałoby tylko wrzucić logotyp z napisem, że produkt odpowiedni dla wegetarian.

Produkty dostępne w sklepach Lidl Polska
Sery odpowiednie dla wegetarian:
Sery podpuszczykowe marki Pilos (Mlekpol)*
Sery podpuszczykowe marki Bluedino (Mlekovita)*
Ser Cheddar Valley Spire (Dale Farm UK)
Ser Mozzarella w plastrach (Lovillo Włochy)
Ser Koryciński swojski z czarnuszką (Zarzeccy Sp. z o.o.)
tabelka 2, źródło: własne

Podsumowując, większość mleczarni i spółdzielni mleczarskich produkujących sery komercyjnie używa podpuszczki mikrobiologicznej.
Wciąż czekam na maile zwrotne od innych polskich firm, aby móc zrobić kolejny wpis informacyjny, specjalnie dla Was.
W ostatnim poście dotyczącym serów zrobię ładną infografikę z markami, które mi odpisały tak żeby wszystko było w jednym miejscu. Dlatego zapraszam Was do rzetelnego śledzenia bloga.

Weronika
Wergetarian

*nie dostałam jeszcze odpowiedzi od firm Mlekpol i Mlekovita, ale w większości serów komercyjnych jest podpuszczka mikrobiologiczna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL
en_GB pl_PL