Dania Główne,  Dieta,  Dodatki,  Posiłki,  Przetwory,  Przystawki,  Wegańska,  Wegetariańska

Młoda kapusta z grochem

Młoda kapusta z grochem jest wegetariańskim daniem, ponieważ do jej przygotowania używam masła. Weganie mogą je zamienić na oliwę. Kapustę przygotowaną w sposób poniżej można podać jako jedno z głównych dań wigilijnych lub użyć jako farszu do łazanek i pierogów.

Składniki na 8 porcji:

  • 1 mała biała młoda kapusta (600-800 gramów)
  • 200 gramów suszonego zielonego grochu
  • 300 ml bulionu wegańskiego (opcjonalnie wody z 2 łyżkami sosu sojowego)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 duży pęczek świeżego kopru
  • 3 łyżki masła (opcjonalnie oliwy)
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Groch zalewamy podwójna objętością przegotowanej zimnej wody i zostawiamy na noc. Następnego dnia groch wrzucamy do garnka i zalewamy wodą. Jeżeli groch nie jest łuskany to poruszamy garnkiem tak, aby „łuski” wypłynęły na wierzch. Zbieramy je łyżka cedzakową. Groch gotujemy 20 minut. Po tym czasie solimy jedną płaska łyżeczką soli, dodajemy ziele i liść laurowy. Po przyprawieniu gotujemy jeszcze 20 minut.
  2. Kapustę myjemy, wycinamy głąb, kroimy na 4 części i szatkujemy. Odkładamy na później. Cebulę i czosnek obieramy, a następnie kroimy. Cebulę w piórka, a czosnek w drobną kostkę. W dużym żeliwnym garnku lub w garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i 1 łyżkę masła. Dodajemy cebulę i smażymy na wolnym ogniu przez 12 minut, jak cebula się zeszkli dodajemy czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty.
  3. Do garnka wrzucamy poszatkowaną kapustę i podsmażamy chwilę. Zalewamy ją bulionem i gotujemy pod przykryciem 30 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę od garnka i gotujemy, aż woda się zredukuje. Podczas gotowania kapusty musimy pamiętać o mieszaniu jej co jakiś czas. Dodajemy groch, posiekany koperek i pozostałe dwie łyżki masła mieszamy wszystko razem. Solimy i pieprzymy do smaku.
  4. Kapustę można podawać od razu po przygotowaniu. Polecam jednak wstrzymać się jeden dzień, ponieważ następnego dnia, gdy jej smaki się przegryzą smakuje znacznie lepiej.

Wskazówki:

  1. W zależności od wielkości kapusty można dodać więcej wody lub bulionu do jej gotowania tak, aby zalać 3/4 wysokości kapusty w garnku.
  2. Danie powinno być gotowe po około godzinie gotowania. W zależności od tego jakiej kapusty użyliśmy i jak grubo ją pokroiliśmy.
  3. Kapustę można podawać jako dodatek, danie główne lub użyć jako farszu do pierogów. W przypadku ostatniej z opcji trzeba zwrócić uwagę, aby kapusta była konsystencji farszu i żeby nie była płynna.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL
pl_PL en_GB