Dieta,  Posiłki,  Wegetariańska,  Zupy

Chłodnik wegetariański

Chłodnik w moim wykonaniu jest zupą wegetariańską, ponieważ do jego wykonania dodaję jogurt grecki i gotowane na twardo jajka. Pod koniec lata zapraszam Was do wypróbowania tego letniego przepisu.

Składniki na 4 porcje:

  • 500 ml bulionu wegańskiego z tego przepisu
  • 1 pęczek botwinki z małymi buraczkami
  • 500 gramów jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 1-2 ogórki gruntowe
  • ½ pęczka koperku
  • sok z ½ cytryny
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 12 sztuk młodych ziemniaczków
  • 4 jajka
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

1. Bulion zagotowujemy i dodajemy do niego obrane i pokrojone w kostkę buraczki i łodygi botwinki. Liście kroimy i zostawiamy na później. Gotujemy na małym ogniu przez 25 minut. Dodajemy obrany i pokrojony w kostkę czosnek, połowę posiekanego koperku i liście botwinki. Gotujemy kolejne 25 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.

2. W między czasie rzodkiewkę myjemy i obieramy z ogonków oraz korzonka, a następnie obieramy ogórka ze skórki. Warzywa trzemy na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek kroimy na drobno.

3. Młode ziemniaczki dokładnie myjemy i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. W małym garnku zagotowujemy wodę i ostrożnie za pomocą łyżki wkładamy do niej jajka. Gotujemy na wolnym ogniu 10 minut.

4. Do ostygniętej zupy wrzucamy przygotowane wcześniej warzywa i dodajemy jogurt. Wlewamy sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

5. Do miseczek wkładamy po 3 ziemniaki na porcję, zalewamy zupą, a na wierzch układamy ugotowane, obrane i pokrojone w ćwiartki jajka.

Wskazówki:

1. Tradycyjny chłodnik powinien być gęsty od jogurtu, czy kefiru. Ja wolę wersję bardziej płynną. Jeśli Wy wolicie zupę bardziej gęstą możecie po prostu dodać więcej kefiru, czy jogurtu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL