Dieta,  Posiłki,  Wegetariańska,  Zupy

Pikantna zupa z grzybami shiitake i marynowanym tofu

Pikantna zupa z grzybami shiitake i marynowanym oraz panierowanym tofu powstała w mojej głowie dosłownie przed chwilą, gdy zobaczyłam świeże shiitake w sklepie.
Efekt przerósł moje oczekiwania. Bazą do tego dania jest bulion z tego przepisu.

Składniki na 4 porcje:

Marynata do tofu:

  • 440 gramów tofu naturalnego
  • 1 ½ łyżeczki papryki gochugaru
  • 3 łyżeczki suszonej cebuli
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 ½ łyżki syropu klonowego (opcjonalnie syropu z agawy)
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mąki pszennej

Zupa:

  • 1300 ml bulionu z tego przepisu
  • 1 duża cebula
  • 8 ząbków czosnku
  • 4 cm korzenia imbiru
  • 4 cm laski cynamonu
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry
  • ½ łyżeczki ziaren kardamonu
  • 5 goździków
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 15 świeżych grzybów shiitake
  • 2 łyżeczki suszonej cebuli
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 szczypty czosnku niedźwiedziego
  • 400 gramów makaronu konjac (opcjonalnie makaron ryżowy)
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Tofu odsączamy i kroimy w poprzek na kawałki o grubości około 1 cm. Robimy marynatę ze wszystkich składników wymienionych wyżej poza mąką i jajkiem- je zostawiamy na koniec do zrobienia panierki. Tofu zostawiamy na 30 – 60 minut w marynacie.
  2. Bulion zagotowujemy, dodajemy do niego opaloną nad palnikiem cebulę, rozgniecione 3 ząbki czosnku oraz obrany i opalony nad palnikiem imbir. Gotujemy 20 minut.
  3. Na suchej patelni prażymy pojedynczo przyprawy: cynamon, ziarenka anyżu, kolendra, kardamon i goździki. Wszystkie uprażone przyprawy wrzucamy kolejno do garnka z bulionem. Gotujemy kolejne 20 minut.
  4. Zupę przelewamy przez sitko o drobnych oczkach. Do przecedzonej zupy dodajemy przekrojone na pół grzyby shiitake, 5 ząbków czosnku pokrojonych na cieniutkie plasterki, 2 łyżki ciemnego sosu sojowego, łyżeczkę pozostałej z tofu marynaty i 2 łyżeczki soli. Gotujemy 20 minut.
  5. W między czasie zamarynowane tofu, panierujemy w jajku i mące. Na patelni rozgrzewamy olej do smażenia i smażymy tofu. Odkładamy na bok. Makaron konjac przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
  6. Do miseczek nalewamy zupę, dodajemy makaron oraz kilka kawałków tofu. Posypujemy zupę szczyptą czosnku niedźwiedziego.

Wskazówki:

  1. Zupę możemy dodatkowo doprawić solą lub sosem sojowym do smaku.
  2. Jeśli mamy i lubimy, zupę przed podaniem możemy posypać sezamem i posiekaną zieloną cebulką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL
en_GB pl_PL