
Butter chickpeas- Maślana ciecierzyca
8 lipca 2020
Butter chickpeas, czyli innnymi słowy maślana ciecierzyca to moje przeróbka klasycznego przepisu na Butter Chicken. Danie to wywodzi się z kuchni indyjskiej i pojawiało się często w mojej diecie, gdy jeszcze jadłam mięso. Zachęcam Was do wypróbowania tej wegetariańskiej wersji.
Składniki na 4 porcje:
- 250-300 gramów suchej ciecierzycy
- 500 gramów pasaty pomidorowej
- ½ szklanki bulionu na przykład z tego przepisu
- 2 czerwone cebule
- 2 – 4 ząbki czosnku
- ½ szklanki orzechów nerkowca lub migdałów
- 2 łyżki przyprawy garam masala
- 2-3 łyżki masła
- 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
- 150 ml śmietanki kremówki
Sposób przygotowania:
- Ciecierzycę gotujemy zgodnie, z tym przepisem. Orzechy nerkowca lub migdały zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na jakiś czas aby zmiękły.
- Cebulę i czosnek siekamy na drobno. I podsmażamy na patelni lub w garnku z grubym dnem na maśle i oleju. Po chwili dodajemy odsączone i zblendowane orzechy. Wszystko razem podsmażamy ciągle mieszając. Dodajemy 2 łyżki przyprawy garam masala i dokładnie mieszamy.
- Do garnka dodajemy ugotowaną i odcedzoną wcześniej ciecierzycę. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy passatę pomidorową, oraz bulion. Przykrywamy i gotujemy około 20-30 minut pod przykryciem na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
- Próbujemy sos, solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy gotujemy jeszcze 2-3 minuty i zalewamy śmietanką. Danie jest gotowe.
Wskazówki:
- Podawać z ryżem basmati lub z chlebkiem naan.
- Przed podaniem można posypać świeżą kolendrą.
Może Ci się spodobać

Które sery są odpowiednie dla wegetarian?- część pierwsza
11 maja 2020
Pikantna pasta Harrisa
20 marca 2020