Dania Główne,  Dieta,  Lunche,  Posiłki,  Wegetariańska

Butter chickpeas- Maślana ciecierzyca

Butter chickpeas, czyli innnymi słowy maślana ciecierzyca to moje przeróbka klasycznego przepisu na Butter Chicken. Danie to wywodzi się z kuchni indyjskiej i pojawiało się często w mojej diecie, gdy jeszcze jadłam mięso. Zachęcam Was do wypróbowania tej wegetariańskiej wersji.

Składniki na 4 porcje:

  • 250-300 gramów suchej ciecierzycy
  • 500 gramów pasaty pomidorowej
  • ½ szklanki bulionu na przykład z tego przepisu
  • 2 czerwone cebule
  • 2 – 4 ząbki czosnku
  • ½ szklanki orzechów nerkowca lub migdałów
  • 2 łyżki przyprawy garam masala
  • 2-3 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
  • 150 ml śmietanki kremówki

Sposób przygotowania:

  1. Ciecierzycę gotujemy zgodnie, z tym przepisem. Orzechy nerkowca lub migdały zalewamy wrzącą wodą i zostawiamy na jakiś czas aby zmiękły.
  2. Cebulę i czosnek siekamy na drobno. I podsmażamy na patelni lub w garnku z grubym dnem na maśle i oleju. Po chwili dodajemy odsączone i zblendowane orzechy. Wszystko razem podsmażamy ciągle mieszając. Dodajemy 2 łyżki przyprawy garam masala i dokładnie mieszamy.
  3. Do garnka dodajemy ugotowaną i odcedzoną wcześniej ciecierzycę. Dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Dodajemy passatę pomidorową, oraz bulion. Przykrywamy i gotujemy około 20-30 minut pod przykryciem na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.
  4. Próbujemy sos, solimy i pieprzymy do smaku. Mieszamy gotujemy jeszcze 2-3 minuty i zalewamy śmietanką. Danie jest gotowe.

Wskazówki:

  1. Podawać z ryżem basmati lub z chlebkiem naan.
  2. Przed podaniem można posypać świeżą kolendrą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL
en_GB pl_PL