
Wegańska pasta kanapkowa a’la Pasta z Makreli
3 sierpnia 2020
Ta pasta jest dla mnie odkryciem miesiąca. Od kąd nie jem mięsa najczęściej „chodzi” za mną właśnie pasta z wędzonej Makreli.
Ostatnio, gdy byłam w Szkocji moja bratowa poczęstowała mnie pastą z „udawanej makreli”. Od razu poprosiłam ją o przepis, który oczywiście znajdziecie poniżej. Zapraszam was do wypróbowania, bo jest prosty i rewelacyjny.
Składniki:
- 1 kostka wędzonego tofu (około 200 gramów)
- zielona cebulka lub szczypiorek z szalotka
- słoik suszonych pomidorów w zalewie (około 300 gramów)
- sól i pieprz
Sposób wykonania:
- Tofu wyciągamy z opakowania, odsączamy i kroimy w dużą kostkę. Wrzucamy do miski, w której będzie nam wygodnie zblendować pastę.
- Białą część zielonej cebulki kroimy na kawałki, a zieloną część siekamy. Wrzucamy do miski z tofu pozostawiając na później część posiekanej zielonej cebulki (do posypania pasty na wierzchu).
- Pomidory odsączamy i kroimy na kawałki. Dorzucamy do miski z tofu. Olej z pomidorów zostawiamy na później.
- Wszystkie produkty blendujemy na gładka masę. Jeśli powstała pasta wyglada na zbyt suchą dolewamy olej z pomidorow. Osobiście wlewam cały olej ze słoiczka.
- Pastę próbujemy, jeżeli jest taka potrzeba solimy i pieprzymy do smaku. Ozdabiamy reszta posiekanej zielonej cebulki i podajemy z ulubionym pieczywem.

Poprzedni
Butter chickpeas- Maślana ciecierzyca

Nowszy
Wegetariański Le tartiflette
Może Ci się spodobać

Wyrazisty bulion z pieczonych warzyw
1 kwietnia 2020
Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką
16 maja 2020