Dieta,  Dodatki,  Posiłki,  Przystawki,  Śniadania,  Wegańska

Wegańska pasta kanapkowa a’la Pasta z Makreli

Ta pasta jest dla mnie odkryciem miesiąca. Od kąd nie jem mięsa najczęściej „chodzi” za mną właśnie pasta z wędzonej Makreli.
Ostatnio, gdy byłam w Szkocji moja bratowa poczęstowała mnie pastą z „udawanej makreli”. Od razu poprosiłam ją o przepis, który oczywiście znajdziecie poniżej. Zapraszam was do wypróbowania, bo jest prosty i rewelacyjny.

Składniki:

  • 1 kostka wędzonego tofu (około 200 gramów)
  • zielona cebulka lub szczypiorek z szalotka
  • słoik suszonych pomidorów w zalewie (około 300 gramów)
  • sól i pieprz

Sposób wykonania:

  1. Tofu wyciągamy z opakowania, odsączamy i kroimy w dużą kostkę. Wrzucamy do miski, w której będzie nam wygodnie zblendować pastę.
  2. Białą część zielonej cebulki kroimy na kawałki, a zieloną część siekamy. Wrzucamy do miski z tofu pozostawiając na później część posiekanej zielonej cebulki (do posypania pasty na wierzchu).
  3. Pomidory odsączamy i kroimy na kawałki. Dorzucamy do miski z tofu. Olej z pomidorów zostawiamy na później.
  4. Wszystkie produkty blendujemy na gładka masę. Jeśli powstała pasta wyglada na zbyt suchą dolewamy olej z pomidorow. Osobiście wlewam cały olej ze słoiczka.
  5. Pastę próbujemy, jeżeli jest taka potrzeba solimy i pieprzymy do smaku. Ozdabiamy reszta posiekanej zielonej cebulki i podajemy z ulubionym pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL
pl_PL en_GB