Dania Główne,  Dieta,  Posiłki,  Wegetariańska

Gniocchi w sosie serowo szpinakowym

Pomysł na ten przepis zrodził się w głowie mojego Szymka, wykonanie tego dania również leżało po jego stronie. Moim zdaniem wyszło zabójczo pysznie. Polecam wszystkim fanom mocnym aromatów, ponieważ do wykonania tego przepisu użyliśmy sera gorgonzola, wina i szpinaku.

Składniki na 2-3 porcje:

  • 400 gramów nieugotowanych Gnocchi na przykład z tego przepisu
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 kiści świeżego dzikiego szpinaku (opcjonalnie opakowanie świeżego baby szpinaku)
  • 150-200 gramów sera Gorngozola
  • 200 gramów Crème fraîch (jeżeli nie posiadamy, poniżej wpisu we wskazówkach jest informacja czym można ją zamienić)
  • 1 duża łyżka masła
  • 100 ml wytrwanego białego wina
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

Sposób przygotowania:

  1. Głęboką patelnie lub duży rondel ustawiamy na małym ogniu, rozpuszczamy masło i wrzucamy obrany i posiekany czosnek. Dodajemy umyty i podarty szpinak. Szpinak musi się zblanszować i puścić wodę, podczas tego procesu uważamy, aby czosnek się nie przypalił.
  2. Na patelnię wrzucamy Crème fraîch i ser, podgrzewamy tak długo, aż ser się rozpuści. Dodajemy wino i mieszamy, żeby połączyć wszystkie składniki.
  3. Następnie wrzucamy Gniocchi i gotujemy w sosie 2-4 minuty. Sos musi “pyrkać”, tak aby Gniocchi się ugotowały.
  4. Danie przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i bazylą. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Wskazówki:

  1. Jeżeli sos będzie za mało płynny (a w początkowej fazie gotowania powinien być raczej płynnej konsystencji, żeby nasze Gniocchi mogły się ugotować) dodajemy do niego odrobinę mleka lub wody- jeżeli nie posiadamy mleka.
  2. W tym przepisie sól raczej nie powinna być potrzebna ze względu na intesywność Gorgonzoli.
  3. Jeżeli nie posiadamy Crème fraîch, najlepszym jej zamiennikiem jest śmietana 36% zmieszana z dwiema łyżkami maślanki i pozostawiona na noc w ciepłym miejscu, aż zgęstnieje. Tak przygotowaną śmietanę można później schować do lodówki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL