Dania Główne,  Dieta,  Posiłki,  Wegańska

Wegańskie gołąbki z boczniakami i ryżem

Przepis ten powstał z tęsknoty za smakami dzieciństwa. Zauważyłam, że jeśli dłuższy czas nie było mnie w kraju to zaczynam mieć chęć na coś tradycyjnego. W zeszłym tygodniu zrobiłam wegańską kwaśnicę, na którą przepis pojawi się nieco później. Natomiast w tym wymyśliłam przepis na przepyszne gołąbki gotowane na parze, wypełnione farszem z boczniaków. Do ich podania pasować będzie sos składający się z koperku, czosnku i oliwy, jednakże możecie go pominąć. Wszystko zależy od Was i od tego jaka forma tego dania będzie pasować do Waszych smaków.

Po tym udanym eksperymencie mam w planach inne wariacje z gołąbkami, dlatego śledźcie bloga lub profil na instagramie, aby być na bieżąco.

Składniki na 4 porcje (około 12 gołąbków):

  • 1 główka kapusty włoskiej
  • 500 gramów boczniakow
  • 2 cebule szalotki lub 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 150-200 gramów ryżu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa lub inny olej do smażenia

Składniki na sos:

  • 50 mililitrów oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Na większej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju, a następnie dodajemy pokrojoną cebulę smażymy na wolnym ogniu i wsypujemy czosnek posiekany w drobną kosteczkę. Boczniaki kroimy w większą kostkę, a następnie wrzucamy na patelnię. Chwilę smażymy i przyprawiamy: papryką, sosem sojowym i worcester oraz pieprzem.
  2. W osobnym garnku gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany ryż mieszamy z boczniakami i próbujemy. Jeżeli jest taka potrzeba doprawiamy solą i innymi przyprawami według uznania. Możemy na przykład dodać więcej papryki suszonej lub sosu worcester. Farsz zostawiamy do ostygnięcia.
  3. W następnym kroku bierzemy główkę kapusty, z której pozbywamy się zniszczonych liści. Następnie ściągamy delikatnie liść po liściu. Staramy się uzyskać około dużych 15 liści. Liście kładziemy na płasko i równolegle do powierzchni liścia, cienkim nożem na przykład do filetowania ostrożnie wycinamy zgrubiałą wystającą część „nerwu liścia”. Nie jest to jakoś bardzo wymagane, ale po wycięciu “nerwu” powierzchnia liścia będzie miała bardziej wyrównaną grubość.
  4. Następnie będziemy potrzebować garnek z nakładką do gotowania na parze lub parowar. W zależności od wielkości nakładki wkładamy do niej odpowiednią ilość liści tak, aby liście się nie połamały. Garnek napełniamy odpowiednią ilością niesolonej wody i gotujemy liście na parze przez 5 minut.
  5. Na środek każdego ugotowanego i ostudzonego liścia kładziemy kilka łyżek farszu, nie za dużo, nie za mało. Cel jest taki, aby nasz liściowy krokiecik nie pękł, ale żeby też nie był zbyt pusty.
  6. Zwinięte gołąbki gotujemy na parze przez 30 minut. Po tym czasie farsz będzie ciepły, a kapusta powinna być idealnie ugotowana. Gołąbki można podawać z sosem i/lub z ziemniakami puree.

Sposób przygotowania sosu:

  1. Oliwę rozgrzewamy w garnku. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Do garnka z oliwą wrzucamy czosnek i smażymy tak, aby się nie spalił (zgorzknieje) i żeby z pokrojonych płatków powstały „chipsy”.
  2. Na sam koniec do sosu dodajemy sól, pieprz i posiekany koperek. Ściągamy z ognia i polewamy nim porcje gołąbków.

Wskazówki:

  1. Jeśli nie wiecie w jaki sposób zawija się gołąbki możecie skorzystać z wielu instrukcji na Youtube.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL