
Wegański paprykarz szczeciński
12 marca 2021
Paprykarz szczeciński jest potrawą mojego dzieciństwa, jak byłam mała babcia często robiła mi kanapki z paprykarzem. Jak już wspomniałam w przepisie na gołąbki ostatnio „chodzą” za mną polskie smaki. Stąd też pomysł na zrobienie wegańskiego paprykarza.
Zapraszam Was do wypróbowania tego przepisu, w którym zamiast wędzonej ryby użyłam wędzonego tofu.
Składniki na 4-6 porcji:
- 100-125 gramów białego ryżu
- 2 cebule szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 średnie marchewki
- 1 średni korzeń pietruszki
- 1 kostka wędzonego tofu
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 natka pietruszki
- 25 gramów oleju
- 2 czubate łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
- Cebule i czosnek siekamy oraz wrzucamy na rozgrzany olej, smażymy około 5 minut, cały czas mieszając. Po tym czasie dodajemy paprykę słodką, wędzona i ostrą. Podsmażamy kilka minut, aż papryki się skarmelizują.
- Marchewkę i pietruszkę obieramy oraz trzemy na tarce o dużych oczkach. Starte warzywa wrzucamy na patelnię i podsmażamy 5 minut, przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie wszystko zalewamy bulionem warzywnym, gotujemy 7 – 10 minut, aż warzywa zmiękną.
- W międzyczasie na tarce o dużych oczkach trzemy tofu. Na patelnię z warzywami wsypujemy ryż, koncentrat pomidorowy oraz starte tofu. Mieszamy razem na małym ogniu około 2-3 minut. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i ponownie mieszamy. Zostawiamy do ostygnięcia lub jemy na ciepło z piewczywem. Ja osobiście wolę paprykarz na zimno z bułką pszenną i dużą ilością masła.
Wskazówki:
- Jeśli danie będzie dla Was zbyt mało pomidorowe polecam dodać więcej koncentratu. Dodatkową ilość można dołożyć nawet następnego dnia, gdy danie będzie już gotowe i się „przegryzie”.

Poprzedni
Wegańskie gołąbki z boczniakami i ryżem
Może Ci się spodobać

Gnocchi w sosie serowo-szpinakowym
22 listopada 2020
Kiszona czerwona kapusta
1 kwietnia 2020