Dieta,  Grill,  Posiłki,  Sałatki,  Wegetariańska

Niemiecka sałatka ziemniaczana

Witajcie trawożercy. Od dłuższego czasu nie udawało mi się tworzyć treści na bloga. Głównie dlatego, że nie miałam kuchni i może ciężko w to uwierzyć, ale nie miałam jej, aż 5 miesięcy. Także brak wpisów był spowodowany głównie brakiem warunków do “normalnego” gotowania.

Dziś chciałabym podzielić się z Wami przepisem na Niemiecką sałatkę ziemniaczaną. Nie jest to jej klasyczna wersja, czyli “Kartoffelsalat”, ale sałatka, w której skład wchodzą dodatkowo jajka i świeże zielone szparagi.
Zapraszam Was do wypróbowania tego przepisu. Sprawdzi się on zarówno na tradycyjną kolację, jak i grilla, czy spotkanie z przyjaciółmi.

Składniki na 6 porcji:

  • 600 gramów ziemniaków (Typ kulinarny A)
  • 300 gramów świeżych zielonych szparagów
  • 4 jajka
  • 1 duża szalotka lub 2 małe
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka średnio pikantnej musztardy
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach, w osolonej wodzie przez 20 minut. Po upływie tego czasu ziemniaki odcedzamy, pozostawiamy do ostudzenia, obieramy i kroimy w 7-10 mm kostkę.
  2. Szparagi myjemy i przygotowujemy je odcinając lub łamiąc zdrewniałą końcówkę (na około 1/3 ich długości). Następnie kroimy je na kawałki o długości 3 cm i gotujemy we wrzącej i osolonej wodzie przez 4-5 minut do uzyskania stanu al dente. Po upływie tego czasu szparagi odcedzamy i opłukujemy w zimnej wodzie.
  3. Jajka wkładamy ostrożnie do garnka i gotujemy je na twardo. Po ugotowaniu obieramy je, kroimy wzdłuż w ćwiartki, a następnie w poprzeczne kilkumilimetrowe paski. Szalotkę obietamy i kroimy w ten sam sposób co jajka.
  4. Wszystkie pokrojone składniki umieszczamy w misce, a ze śmietany, jogurtu, musztardy, majonezu i octu tworzymy sos, który wlewamy do miski ze składnikami. Dokładnie mieszamy, próbujemy, a następnie solimy i pieprzymy do smaku.

Wskazówki:

  • Gotowanie jajek na twardo. Ja wkładam jajka do zimnej wody i odliczam 8-10 minut od czasu zagotowania się wody. Następnie wylewam wrzącą wodę, a ugotowane jajka zalewam zimną.
  • W zależności od tego jak grubych szparagów używamy, czas ich gotowania może się wydłużyć, dlatego warto je spróbować przed upływem czasu gotowania. Szparagi powinny być ugotowane al dente, nie mogą być rozgotowane, ponieważ rozpadną się w sałatce.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL