
Hummus z zielonego grochu
13 czerwca 2021
Rok temu przy pierwszym lockdownie oszalałam i kupiłam bardzo dużo suchych produktów, takich jak suszony zielony groch. Z racji, że zaczął mi zalegać zaczęłam się zastanawiać, jak mogę go wykorzystać kulinarnie.
Pomyślałam, że w sumie wygląda prawie jak ciecierzyca, to może i do hummusu się nada? Okazało się to strzałem w dziesiątkę. Pod tym linkiem możecie zobaczyć przepis na klasyczny hummus, a tym czasem zapraszam Was do spróbowania przepisu poniżej.
Składniki na 6 porcji:
- 100 gramów suchego zielonego grochu
- 5 łyżek pasty tahini
- 4 łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli morskiej lub niejodowanej soli gruboziarnistej
- czarny sezam, do posypania na koniec
- oliwa do skropienia
Sposób wykonania:
- Suszony groch, wrzucamy do miski i moczymy 12 godzin. Po tym czasie odcedzamy i ponownie płuczemy pod zimną wodą. Przekładamy do rondla i zalewamy potrójną ilością wody, czyli jeśli mamy 1 szklankę namoczonego grochu to zalewamy go 3 szklankami wody. Dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy na wolnym ogniu, pod uchyloną pokrywką 75 minut, aż ziarna całkowicie zmiękną.
- Groch zdejmujemy z ognia, przelewamy przez sitko zachowując wodę z gotowania. Groch przepłukujemy zimną wodą i odstawiamy.
- W malakserze miksujemy: tahini, sok z cytryny, czosnek i sól na gładką pastę. Dodajemy ugotowany groch i mielimy ponownie. Gdy hummus jest zbyt zbity możemy dodać większą ilość soku z cytryny i/lub wodę pozostałą z gotowania.
- Hummus przekładamy do miski, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy czarnym sezamem.
Wskazówki:
- Dodając tahini sprawdźcie wcześniej jej smak, zbyt gorzka zdominuje smak hummusu.
Może Ci się spodobać

Maseczki ochronne
20 marca 2020
Ekspresowy chleb na zakwasie do Żurku
23 marca 2020