Dieta,  Lunche,  Posiłki,  Przystawki,  Sałatki,  Wegetariańska

Sałatka makaronowa z korniszonami i pieczarkami

Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na szybką sałatkę makaronową z korniszonami w occie i pieczarkami konserwowymi.

Danie to poleca się, gdy nie mamy zbyt dużo czasu, a chcemy przyszykować coś smacznego. Zapraszam Was do wypróbowania.

Składniki na 6 porcji:

  • 250 gramów makaronu pszennego (Gobbetti, Risoni lub inny drobny makaron)
  • 300 gramów kukurydzy konserwowej- odsączonej z zalewy
  • 340 gramów pieczarek w zalewie naturalnej- odsączonych z zalewy
  • 200 gramów mini korniszonów w occie- odsączonych z zalewy
  • 1 natka koperku
  • 3 czubate łyżki majonezu
  • 4- 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy w lekko posolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy, czekamy aż ostygnie i umieszczamy w dużej misce.
  2. Kukurydzę odcedzamy i wrzucamy do miski z makaronem. Korniszony i pieczarki, również odcedzamy, ale i kroimy na 5-7 mm kawałki.
  3. Natkę koperku siekamy i dodajemy do reszty składników. Wszystko razem dokładnie mieszamy wraz z jogurtem, majonezem, świeżo zmielonym pieprzem oraz dwiema szczyptami soli. Gotową próbujemy i zostawiamy na chwilę do „przegryzienia się”.
  4. Po upływie przynajmniej 30 minut próbujemy ponownie i jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Wskazówki:

  • Jeśli się bardzo spieszymy po ugotowaniu makaronu możemy go opłukać pod zimną wodą.
  • Pieczarki, których używam w przepisie nie są pieczarkami w occie, należy na to zwrócić uwagę.
  • Jak nie mamy małych korniszonów w occie możemy użyć zwykłych ogórków w zalewie octowej.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL