
Stek z kalafiora
14 lipca 2021
Dzień dobry! Dziś przepis na stek z kalafiora.
Podczas mojego ostatniego pobytu w Polsce, trafiłam na świetną restaurację na Dolnym Śląsku, gdzie zamówiłam sobie właśnie taki stek. Naturalnym było, że zaraz wrócę do domu i zrobię takie danie, ale trochę na własną modłę.
Z racji, że chwilowo nie mam piekarnika, a większość przepisów na stek, które są dostępne w Internecie mówi o upieczeniu steku. Postanowiłam zrobić to danie trochę inaczej. Do tego dania idealnie pasują ziemniaczki gotowane w mundurkach oraz kapusta na ciepło z kalarepą i pieczarkami.
Składniki na 1 stek:
- 1 duża główka Kalafiora
- 1 łyżka sosu Teriyaki
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- Świeżo zmielony pieprz i sól
Sposób przygotowania:
- Główkę kalafiora obieramy z liści i myjemy. Liście możemy zachować i wykorzystać w przepisie na kapustę na ciepło z kalarepą. Ze środka główki wycinamy naszego steka grubego na około dwa palce. Jeśli mamy dorodnego kalafiora z jednej główki możemy wyciąć nawet dwa steki.
- Do garnka z nakładką do gotowania na parze nalewamy odpowiednią ilość wody, na nakładkę kładziemy wycięty stek i gotujemy pod przykryciem na parze około 17-20 min (liczę od momentu, gdy woda jeszcze jest zimna).
- W mieseczce mieszamy sos Worcestershire i Teriyaki. Ugotowanego kalafiora kładziemy na talerzu, zostawiamy chwilę, a w między czasie na ogień stawiamy patelnię grillową.
- Stek smarujemy z jednej strony mieszanką sosów, kładziemy na rozgrzaną patelnię i smażymy około 5 min. Następnie smarujemy wierzchnią (jasną) stronę kalafiora naszą marynatą i przewracamy stek. Smażymy kolejne 5 min. Solimy i pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem, a następnie podajemy z ulubionymi dodatkami.

Poprzedni
Kapusta z kalarepą na ciepło

Nowszy
Leczo wegańskie
Może Ci się spodobać

Wegetariańska Kanapka Monte Cristo
28 maja 2020
Pesto z pietruszki
2 maja 2020