Dania Główne,  Dieta,  Posiłki,  Wegańska

Leczo wegańskie

Dziś zapraszam Was na wypróbowanie tego pysznego przepisu na wegańskie leczo.

Leczo wywodzi się z kuchni Węgierskiej i do jego tradycyjnego wykonania używa się smalcu i kiełbasy. W mojej wersji postarałam się odtworzyć smak oryginalnego przepisu, nie używając przy tym żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje w tej wersji.

Składniki na 4 porcje:

  • 350 gramów wędzonego tofu
  • 3 papryki słodkie (zielona, żółta i czerwona)
  • 1 papryczka chilli
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 gramów pomidorów w puszce
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 liście laurowe
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól i pieprz

Składniki na marynatę:

  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki powideł sliwkowych
  • 3 szczypty soli
  • 2 szczypty pieprzu
  • 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
  • 1/4 łyżeczki papryki chilli
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego

Sposób przygotowania:

  1. Przygotowanie leczo zaczynamy od poporcjowania tofu. 1⁄4 odkroić, pokroić w drobną kosteczkę i odłożyć na później. Pozostałe ¾ tofu pokroić w kawałki 10 mm lub 7 mm, włożyć do miski i zalać je marynatą, której składniki są podane wyżej. Wstępnie zamarynowane tofu odstawiamy przynamniej na 1 godzinę na blat, a najlepiej na całą noc do lodówki.
  2. Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z trzema łyżkami oleju. Smażymy na wolnym ogniu kilka minut, a następnie przekładamy do większego garnka, który nastawiamy na bardzo mały ogień.
  3. Na tej samej patelni rozgrzewamy dodatkowa łyżkę oleju i wsypujemy tofu, które pokroiliśmy w drobną kosteczkę. Solimy dwiema szczyptami soli i przyprawiamy odrobiną wędzonej papryki. Dodajemy dwa liście laurowe i trzy gałązki tymianku. Smażymy kilka minut, aż tofu się przyrumieni. Po tym procesie przerzucamy zawartość patelni do garnka z cebulą.
  4. Na patelnie wlewamy ponownie łyżkę oleju i dodajemy zamarynowane wcześniej tofu. Smażymy tak długo, aż marynata się zredukuje i oblepi tofu. Następnie dodajemy do garnka z reszta podsmażonych produktów.
  5. Patelnie myjemy i wlewamy na nią łyżkę oleju. Trzy słodkie papryki i jedną paprykę chilli obieramy, wycinając ogonki i gniazda nasienne, a następnie kroimy je w paski (duże papryki w paski 1cm/3cm, a chilli w drobne paseczki). Pozostałe ząbki czosnku również obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wszystko razem podsmażamy chwilę na patelni z odrobiną soli, po czym dodajemy do garnka.
  6. Patelnie odstawiamy- nie będzie nam już potrzebna, a garnek wstawiamy na trochę większy ogień i wszystko razem mieszamy. Następnie do garnka dodajemy pomidory, słodka paprykę, odrobinę soli i pieprzu. Gotujemy pod przykryciem 30 minut, mieszamy dokładnie, po czym próbujemy, w razie potrzeby dodatkowo przyprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy garnek lekko odkryty i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 15 min.

Wskazówki:

  1. Moja metoda na bardziej „mięsny” wygląd i smak to obróbka tofu wędzonego. Tak, jak w tym przepisie czasem tofu jest odpowiednikiem “boczku” (to pokrojone na drobną kosteczkę), a innym razem odpowiada tradycyjnej “kiełbasie”- większe zamarynowane kawałki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL