
Leczo wegańskie
15 lipca 2021
Dziś zapraszam Was na wypróbowanie tego pysznego przepisu na wegańskie leczo.
Leczo wywodzi się z kuchni Węgierskiej i do jego tradycyjnego wykonania używa się smalcu i kiełbasy. W mojej wersji postarałam się odtworzyć smak oryginalnego przepisu, nie używając przy tym żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje w tej wersji.
Składniki na 4 porcje:
- 350 gramów wędzonego tofu
- 3 papryki słodkie (zielona, żółta i czerwona)
- 1 papryczka chilli
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 500 gramów pomidorów w puszce
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 liście laurowe
- 3 gałązki świeżego tymianku
- olej rzepakowy do smażenia
- sól i pieprz
Składniki na marynatę:
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki powideł sliwkowych
- 3 szczypty soli
- 2 szczypty pieprzu
- 1/4 łyżeczki wędzonej papryki
- 1/4 łyżeczki papryki chilli
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
Sposób przygotowania:
- Przygotowanie leczo zaczynamy od poporcjowania tofu. 1⁄4 odkroić, pokroić w drobną kosteczkę i odłożyć na później. Pozostałe ¾ tofu pokroić w kawałki 10 mm lub 7 mm, włożyć do miski i zalać je marynatą, której składniki są podane wyżej. Wstępnie zamarynowane tofu odstawiamy przynamniej na 1 godzinę na blat, a najlepiej na całą noc do lodówki.
- Cebule obieramy, kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z trzema łyżkami oleju. Smażymy na wolnym ogniu kilka minut, a następnie przekładamy do większego garnka, który nastawiamy na bardzo mały ogień.
- Na tej samej patelni rozgrzewamy dodatkowa łyżkę oleju i wsypujemy tofu, które pokroiliśmy w drobną kosteczkę. Solimy dwiema szczyptami soli i przyprawiamy odrobiną wędzonej papryki. Dodajemy dwa liście laurowe i trzy gałązki tymianku. Smażymy kilka minut, aż tofu się przyrumieni. Po tym procesie przerzucamy zawartość patelni do garnka z cebulą.
- Na patelnie wlewamy ponownie łyżkę oleju i dodajemy zamarynowane wcześniej tofu. Smażymy tak długo, aż marynata się zredukuje i oblepi tofu. Następnie dodajemy do garnka z reszta podsmażonych produktów.
- Patelnie myjemy i wlewamy na nią łyżkę oleju. Trzy słodkie papryki i jedną paprykę chilli obieramy, wycinając ogonki i gniazda nasienne, a następnie kroimy je w paski (duże papryki w paski 1cm/3cm, a chilli w drobne paseczki). Pozostałe ząbki czosnku również obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Wszystko razem podsmażamy chwilę na patelni z odrobiną soli, po czym dodajemy do garnka.
- Patelnie odstawiamy- nie będzie nam już potrzebna, a garnek wstawiamy na trochę większy ogień i wszystko razem mieszamy. Następnie do garnka dodajemy pomidory, słodka paprykę, odrobinę soli i pieprzu. Gotujemy pod przykryciem 30 minut, mieszamy dokładnie, po czym próbujemy, w razie potrzeby dodatkowo przyprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy garnek lekko odkryty i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 15 min.
Wskazówki:
- Moja metoda na bardziej „mięsny” wygląd i smak to obróbka tofu wędzonego. Tak, jak w tym przepisie czasem tofu jest odpowiednikiem „boczku” (to pokrojone na drobną kosteczkę), a innym razem odpowiada tradycyjnej „kiełbasie”- większe zamarynowane kawałki.

Poprzedni
Stek z kalafiora

Nowszy
Wegańskie racuchy z jabłkami
Może Ci się spodobać

Ciasto na pierogi- przepis podstawowy
12 maja 2020
Butter chickpeas- Maślana ciecierzyca
8 lipca 2020