Dania Główne,  Dieta,  Posiłki,  Śniadania,  Wegańska

Wegańskie racuchy z jabłkami

Kto w dzieciństwie nie jadł racuchów z jabłkami? Ja zostałam na nich praktycznie wychowana (i teraz wyglądam jak ten racuch 🙂).

Postanowiłam jednak przerobić przepis na wegański i zastosować zamiennik jajka, a zamiast mleka krowiego użyć roślinnego. Przepis wyszedł super.

Składniki na około 12 racuchów:

  • 150 gramów mąki pszennej
  • 8 gramów cukru waniliowego (opcjonalnie wanilinowego)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru brązowego (opcjonalnie białego)
  • 1 szczypta soli
  • 200 ml mleka roślinnego niesłodzonego
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego +3 łyżki wrzącej wody
  • 2 jabłka
  • Olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Suche produkty: mąka, sól, cukier waniliowy, cukier brązowy i proszek do pieczenia mieszamy w dużej misce.
  2. Z siemienia lnianego i wrzątku robimy kleik, który ma nam zastąpić jajko. Siemię zalewamy 3 łyżkami wody i zostawiamy na kilka minut.
  3. Nasze “jajko” oraz mleko dodajemy do suchych produktów i łączymy za pomocą trzepaczki, aby nie powstały grudki.
  4. Następnie obieramy Jabłka ze skórki i trzemy na tarce o dużych oczkach. Starte owoce wkładamy do miski z ciastem i łączymy mieszając delikatnie.
  5. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju kokosowego. Placki smażymy z każdej strony po 2-3 minuty na stronę. Następnie odkładamy na ręcznik papierowy, aby ten wchłonął zbyt duża ilość tłuszczu.
  6. Podajemy z ulubiona konfitura lub cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

pl_PL