
Wegańskie racuchy z jabłkami
18 lipca 2021
Kto w dzieciństwie nie jadł racuchów z jabłkami? Ja zostałam na nich praktycznie wychowana (i teraz wyglądam jak ten racuch 🙂).
Postanowiłam jednak przerobić przepis na wegański i zastosować zamiennik jajka, a zamiast mleka krowiego użyć roślinnego. Przepis wyszedł super.
Składniki na około 12 racuchów:
- 150 gramów mąki pszennej
- 8 gramów cukru waniliowego (opcjonalnie wanilinowego)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru brązowego (opcjonalnie białego)
- 1 szczypta soli
- 200 ml mleka roślinnego niesłodzonego
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego +3 łyżki wrzącej wody
- 2 jabłka
- Olej kokosowy do smażenia
Sposób przygotowania:
- Suche produkty: mąka, sól, cukier waniliowy, cukier brązowy i proszek do pieczenia mieszamy w dużej misce.
- Z siemienia lnianego i wrzątku robimy kleik, który ma nam zastąpić jajko. Siemię zalewamy 3 łyżkami wody i zostawiamy na kilka minut.
- Nasze „jajko” oraz mleko dodajemy do suchych produktów i łączymy za pomocą trzepaczki, aby nie powstały grudki.
- Następnie obieramy Jabłka ze skórki i trzemy na tarce o dużych oczkach. Starte owoce wkładamy do miski z ciastem i łączymy mieszając delikatnie.
- Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju kokosowego. Placki smażymy z każdej strony po 2-3 minuty na stronę. Następnie odkładamy na ręcznik papierowy, aby ten wchłonął zbyt duża ilość tłuszczu.
- Podajemy z ulubiona konfitura lub cukrem pudrem.
Może Ci się spodobać

Cytrynowe ciasto z białej fasoli
4 maja 2020
Chilli sin carne
16 marca 2020