• Dania Główne,  Posiłki,  Wegetariańska

    Chaczapuri po adżarsku

    Jakiś czas temu wzięłam udział w „chaczapuri challenge” na profilu instagramowym Gagika Grigoryana (GOTUJ Z GRUZINEM). Od tego czasu w naszym domu chaczapuri występowało na tyle regularnie, że dostosowałam przepis na farsz pod swoje smaki, nie odbierając mu przy tym…

  • Dodatki,  Lunche,  Posiłki,  Przystawki,  Śniadania,  Wegańska

    Wegańska polenta kukurydziana

    Przepis na polentę kukurydzianą znalazłam w książce Alain’a Ducasse „Naturalnie. Prosto, zdrowo, smacznie„. Przerobiłam go na przepis wegański, używając do gotowania kaszy bulionu wegańskiego. Polenta jest potrawą wywodzącą się z kuchni Europy wschodniej, w obecnych czasach spożywana jest na całym…

  • Dania Główne,  Lunche,  Posiłki,  Wegańska

    Spaghetti ai capperi

    Spaghetti ai capperi, czyli po prostu spaghetti z kaparami jest pyszne, wegańskie i bardzo szybkie do zrobienia. Składniki na 2 porcje: 130 gramów makaronu spaghetti 1 mała cebula 3 ząbki czosnku 400 gramów pomidorów z puszki 30 gramów małych kaparów…

  • Lifestyle

    Ranking najlepszych filmów o gotowaniu i jedzeniu

    Postanowiłam zrobić zestawienie 12 produkcji filmowych, ponieważ poza gotowaniem interesuję się kinematografią i światem filmu. Podczas pisania przepisu na ratatouille pomyślałam, że mogę też napisać o filmach, które mnie inspirowały do gotowania, czy poszerzenia wiedzy i umiejętności kulinarnych. Tym samym…

  • Dania Główne,  Lunche,  Posiłki,  Wegańska

    Cytrynowe risotto ze szparagami

    Ten przepis na Risotto powstał dość spontanicznie, ale jego smak przerósł moje oczekiwania. Świeże warzywa gotowane w winnym bulionie, wykończone odrobiną skórki cytryny tworzą niesamowite połączenie. Składniki na 2-3 porcje: 180 gramów ryżu (na przykład arborio) 100 gramów cukinii 1…

  • Dodatki,  Posiłki,  Przystawki,  Wegańska

    Frytki z piekarnika

    Przepis na frytki z piekarnika pochodzi z książki Davida Lebovitza „Moja kuchnia w Paryżu”. Gdyby nie ten przepis nie odważyłabym się ich zrobić. Dlaczego? Głównie to dlatego, że zawsze uważałam, że frytki z piekarnika to nie frytki. Po wykonaniu ich…

  • Dodatki,  Posiłki,  Przetwory,  Wegańska

    Maślaki w occie

    Przepis na tę konkretną zalewę octową mam zapisany w od lat. Nawet nie pamiętam, od którego członka rodziny go dostałam. Receptur na grzyby w occie w internecie jest bardzo dużo. Od paru grzybowych smakoszy usłyszałam, że ta zalewa jest bardzo…

  • Dania Główne,  Posiłki,  Wegańska

    Wegańskie spaghetti bolognese

    Uwielbiam spaghetti bolognese, więc kiedy przeszłam na dietę wegetariańską zastanawiałam się jak przerobić mój ukochany klasyczny przepis na taki bez mięsa. Zapraszam Was do jego wypróbowania, jest pyszny. Składniki na 4-6 porcji: 200 gramów suchej zielonej soczewicy 200 gramów obranej…

pl_PL